Data: 2006-04-10 09:10:23
Temat: Re: Pytanie o ser
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Polanet" <k...@p...pl> napisała:
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika?
Najlepiej kup drugi twarog na sernik, a ten homogenizowany
wykorzystaj do zrobienia sernika pysznego. Oto przepis:
Sernik pyszny (wg AniS.)
Ciasto:
2 szkl. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol kostki miekkiego masla/margaryny
pol szklanki cukru
2 jajka
zoltko
Zagniesc, wylozyc na prostokatna blaszke (25x35x5cm)
Masa budyniowa:
W 1 litrze mleka ugotowac 3 budynie czekoladowe (na pol litra mleka,
z cukrem). Jeszcze gorace przelozyc na surowe ciasto i rozsmarowac.
Masa serowa:
Pol kostki miekkiego masla utrzec z pol szklanki cukru, dalej ucierajac
dodawac na przemian 3 zoltka i po lyzce serek homogenizowany (waniliowy)
- w sumie ma go byc 60-70 dag.
Wsypac paczke budyniu smietankowego, wymieszac.
Na koncu polaczyc z piana z 4 bialek i rozlozyc na zimnym budyniu.
Wstawic na ok. 45 min do piekarnika (180C), sprawdzic patyczkiem, czy
upieczone.
Pozdrawiam
Lilla
|