Data: 2001-12-05 20:25:42
Temat: Re: Pyzy drozdzowe - raz jeszcze (długie marudzenie)
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9ul61v$3du$1@news.tpi.pl...
> Zrobilam wg przepisu sassanach. Ale oswieccie mnie, czy one maja byc takie
> luzne? Jak dalam maki tyle ile w przepisie to byla lepka, mokra masa i w
> zaden sposob nie chcialo sie od reki odkleic. Dodalam wiecej maki, ale nie
> za duzo, zeby wciaz luzne bylo i jak podroslo zrobilam krazki itp. Gdybym
> nie dodala wiecej maki, to jak mam to ciasto rozwalkowac? Pyzy wyszly
dobre,
> ale boje sie, ze moglyby byc lepsze. Czy to blad, ze dodalam wiecej maki?
> Pewnie dzieki temu, ze ciasto jest luzne wyjda bardziej puszyste, tak?
> Poratujcie!
>
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
Wyrwana do odpowiedzi ;-), chociaż nie jestem żadnym tam ekspertem od
drozdzakow ;-)
Więc tak, po pierwsze ciasto drozdzowe nie jest najłatwieszym ciastem i
wymaga sporego "wyczucia" i pewnego obeznania sie z nim, zanim mnie nauczono
cokowiek takiego robić to niejedno ciasto na uczelni zepsułam. Ciężko
słownie opisać właściwą konsystencję, najlepiej po prostu troche popróbować
z po kilku razach już wiesz jak powinno wyglądac takie "dobre" ciasto. Nie
może być ani za luzne ani za twarde, w tym cały problem ;-).
Poza tym trudno o dobry przepis w którym gramatura wszystkich składników
będzie idealna. Ja zazwyczaj robię wszystko na oko i nigdy sciśle nie
stosuje żadnych sztuwnych proporcji. Polegam na własnym wyczuciu. Czasem sie
uda czasem mniej ale cały czas sie czegoś przynajmniej uczysz ;-)
Co do "lepkiej, mokrej masy ... " - teoretycznie to kwestia czasu
wyrabiania, to ciasto wyrabia sie długo i co drugi podręcznik gastronomiczny
twierdzi że powinno sie to robic do momentu aż ciasto bedzie "odchodziło" od
ręki, bo to bedzie swiadczylo o jego "dobrym wyrobieniu" i "właściwej
strukturze".. Mi kiedyś na uczelni kazano wyrabiać jakis placek prawie
godzinę. Nie napisze co zrobiłam, ale ciasto mi zaliczono ;-).
Pozdrawiam i życze dalszych sukcesów kulinarnych
oraz wytrwałości przy trudnościach, których oby było jak najmniej
Sassenach
GG 1527151
|