Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: p...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Racuchy
Date: 16 Mar 2003 14:04:29 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <b403pq$a3d$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1047819869 4548 192.168.240.245 (16 Mar 2003 13:04:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Mar 2003 13:04:29 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.51.21.3, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149500
Ukryj nagłówki
Marta:
> Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b401aq$48t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mnie ostatno wyszly super dobre, nie potrafie podac poporcji bo zawsze
> robie
> > "na oko" ale podam składniki.
> > całe jajko roztrzepać w zimnym mleku. dodać cukier( nie za duzo bo potem
> > bedzie jeszcze puder), proszku do pieczenia, make a na końcu utarte na
> > grubyn tarku jabłka (najlepiej szare lub złote renety), potem rzecz jasna
> > smażymy toto, a potem posypujemy pudrem i cynamonem. PYYYYCHA.
>
> ja jeszzce dodaje drozdze :)
> na 200 ml mleka
> 200 g maki
> 2 jajka
> 15 dkg drozdzy
> cukier
>
> w 1/3 mleka cieplego mleka rozcieram drozdze, z lyzeczka cukru dodaje make,
> potem jakja, dodaje cukier (do smaku) wyrabiam dobrze ciasto, odstawiam do
> wyrosniecia. i maze na rumiano. (nie robie tak jak w przepisach pisza, ze
> zotlka z cukrem trzeba ubic, a bialka na piane i dopiero dodawac do drozdzy
> z maka - zawsze wychodza mi smacze) :)
> czasem dodaje utartych lub pokrojonych w plastry jablek a czasme podaje je
> z sokiem malinowym, lub z czarnej pozeczki
> mozna je takze zrobic na ostro do tego jakis inny smaczy sos (oczywiscie w
> takim przypadku nie dodaje cukru)
Uwielbiam racuchy, ale rzadko robię, bo w moim wykonaniu wchłaniają dużo
tłuszczu i się, te nastepne, z kolejnych "patelni", przypalają.
Czy zna ktoś moze sposób na to?
Aha, smażę na oleju.
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|