Data: 2003-03-16 13:04:29
Temat: Re: Racuchy
Od: p...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta:
> Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b401aq$48t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mnie ostatno wyszly super dobre, nie potrafie podac poporcji bo zawsze
> robie
> > "na oko" ale podam składniki.
> > całe jajko roztrzepać w zimnym mleku. dodać cukier( nie za duzo bo potem
> > bedzie jeszcze puder), proszku do pieczenia, make a na końcu utarte na
> > grubyn tarku jabłka (najlepiej szare lub złote renety), potem rzecz jasna
> > smażymy toto, a potem posypujemy pudrem i cynamonem. PYYYYCHA.
>
> ja jeszzce dodaje drozdze :)
> na 200 ml mleka
> 200 g maki
> 2 jajka
> 15 dkg drozdzy
> cukier
>
> w 1/3 mleka cieplego mleka rozcieram drozdze, z lyzeczka cukru dodaje make,
> potem jakja, dodaje cukier (do smaku) wyrabiam dobrze ciasto, odstawiam do
> wyrosniecia. i maze na rumiano. (nie robie tak jak w przepisach pisza, ze
> zotlka z cukrem trzeba ubic, a bialka na piane i dopiero dodawac do drozdzy
> z maka - zawsze wychodza mi smacze) :)
> czasem dodaje utartych lub pokrojonych w plastry jablek a czasme podaje je
> z sokiem malinowym, lub z czarnej pozeczki
> mozna je takze zrobic na ostro do tego jakis inny smaczy sos (oczywiscie w
> takim przypadku nie dodaje cukru)
Uwielbiam racuchy, ale rzadko robię, bo w moim wykonaniu wchłaniają dużo
tłuszczu i się, te nastepne, z kolejnych "patelni", przypalają.
Czy zna ktoś moze sposób na to?
Aha, smażę na oleju.
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|