Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ratunku, wegańska uczta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ratunku, wegańska uczta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 464


« poprzedni wątek następny wątek »

141. Data: 2014-10-24 23:28:54

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 19:39, bbjk pisze:
> Wstępna koncepcja, urodzona dzięki Waszym podpowiedziom jest taka:
> - barszcz czysty z pasztecikami z prawdziwkami (ciasto pasztecikowe
> Kruszyny, zamiast masła oliwa) (namowa Ewy i Jarka, zamiast kremu z
> buractwa),
>
> - dhal z kalafiorem i szpinakiem (blog od Qry),
> - bakłażan faszerowany orzechami włoskimi (gruziński przepis)
> - papryki faszerowane kurkami z ryżem (inspiracja Qry i Jarka)
> - sajgonki upieczone (od ja)
> - kurczak wiejski w sosie czosnkowym ( gruzińskie) - to dla mięsojadów
> - ziemniaki pieczone,
> - warzywa kiszone i marynowane,
>
> - ciasto czekoladowe z papryką wędzoną (link od Qry)
> - szaszłyczki z orzechów w karmelu,
> - sałatka owocowa
> - wina
>
> Co o tym sądzicie?

Spróbowałabym wszystkiego, chociaż nie wiem, co toto ten dhal.

Jedną faszerowaną potrawę zamieniłabym na pasztet (któryś z wege Qrzych
albo sojowy), do którego można by podać jakąkolwiek świeżą sałatkę, bo
trochę brakuje mi surowizny w tym zestawie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


142. Data: 2014-10-24 23:30:30

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 24 Oct 2014 22:45:42 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-10-24 13:02, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 24 Oct 2014 06:22:12 +0200, bbjk napisał(a):
>>
>>> A co powiesz o francuskim bez jajek, z tłuszczem z kokosa zamiast masła?
>>
>> Może i listkowane, ale francuskie to już nie. Grochówki z ciecierzycy nie
>> uwarzysz, tak i tu.
>
> A z grochu?
>

I tylko z grochu.
Co to w ogóle jest "francuskie bez jajek, z tłuszczem z kokosa zamiast
masła"?


--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


143. Data: 2014-10-24 23:32:49

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 24 Oct 2014 22:55:08 +0200, Qrczak napisał(a):

>> Co o tym sądzicie?
>
> Ja bym zjadła wszystko.
> Bo lubię jeść. Wszystko.

Bardzo oględne 33333-)))
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


144. Data: 2014-10-24 23:53:24

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>> - dhal z kalafiorem i szpinakiem (blog od Qry),
>> - bakłażan faszerowany orzechami włoskimi (gruziński przepis)
>> - papryki faszerowane kurkami z ryżem (inspiracja Qry i Jarka)

[...]

> Spróbowałabym wszystkiego, chociaż nie wiem, co toto ten dhal.
>
> Jedną faszerowaną potrawę zamieniłabym na pasztet (któryś z wege
> Qrzych albo sojowy), do którego można by podać jakąkolwiek świeżą
> sałatkę, bo trochę brakuje mi surowizny w tym zestawie.

Bakłażan faszerowany chyba faszerowany jest jedynie umownie. Faszeruje
się coś, co ma dziurę we wnętrzu, a temu natura perforacji poskąpiła.
I chyba nikt mu otworów wiercić nie zamierza. O ile dobrze pamiętam to
gruzińskie danie (ze zdjęcia), tego bakłażana rżnie się na plasterki,
podpieka ździebko i smaruje po wierzchu pastą z orzechami. I to chyba
można również wtrącać na zimno. Nie wykluczam, że w towarzystwie
surowizny też.

Jarek

--
W siną dal, w siną dal,
to dla kochasia, który odszedł w siną dal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


145. Data: 2014-10-25 06:45:49

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 22:32, Qrczak pisze:

> Mnie chodziło o ono tylko jedno "żyję nadzieją, że ludzie są otwarci i
> myślą o innych"
> by Wojtek, którego mogłabym właśnie znad wegejarskiej kanapki pozdrowić

Tak, mówił słusznie i miłym głosem.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


146. Data: 2014-10-25 06:51:30

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 23:21, FEniks pisze:

> Mnie najbardziej spodobała się sportsmenka. Wyjątkowo pozytywna osoba i
> otwarta na ludzi - w działaniu, nie tylko w teorii. Oczywiście z tego,
> co dało się zaobserwować na tym filmie. I u wegetarianina, pomimo
> deklarowanej otwartości, i u pani "ładnej perfekcyjnej" postawa
> sprowadzająca się w sumie do podobnego zamknięcia. Takie odniosłam
> wrażenie.

Mnie też podobała się ta dziewczyna, bardzo autentyczna i sympatyczna.

A plastikowa pani krytyczka perfekcyjna i ten mądrzący się fircyk, co to
trailer mylił z thrillerem... no, myślałam, że tacy ludzie to tylko w
internecie, o którym Lem pisał to, co wiemy.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


147. Data: 2014-10-25 06:54:39

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 20:27, XL pisze:

> ...albo pizzę - w końcu prawdziwe ciasto na pizzę jest bez jajek.

Nie podaję pizzy na proszonych kolacjach.
Chyba, że na kinderbalu, ale to już było.
--
Bjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


148. Data: 2014-10-25 06:59:35

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 21:26, Jarosław Sokołowski pisze:

> Do kurczaka można mieć jedną uwagę. Kulturową, że tak to ujmę. W swej
> wiejskiej prostolinijnej naturze tak już ma, że raz wystarczy na niego
> spojrzeć, a od razu z twarzy widać, że kurczak. Dla weganina takie
> spotkanie miłe być nie musi. Mówiliśmy tu niedawno o kulkach z mielonej
> wołowizny, koreańskich czy innych. Widzę tu ich zalety. A mają też one
> wegańskie wydania -- sojowizna w postaci tofu z czymś jeszcze. Trzeba
> o tym doczytać lub dopytać. Nie robiłem jeszcze, odgrażałem się tylko.
> Więc by mogły być do wyboru.
Ale wtedy faktycznie byłoby niemal wszystko rozdrobnione.
Pomyślę nad Twoją sugestią.

> Tajemniczo wyglądają "warzywa kiszone i marynowane".

Ogórki, pikle z różnych warzyw, pomidory czerwone i żółte, czosnek, małe
kukurydzki, fasolka szparagowa.

> Są za to ziemniaki pieczone. O, to dobrze. Z nimi grają warzywa chrupciate,
> na ciepło.

No to może dołożę te chrupciate, co to o nich Ewa pisała.

--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


149. Data: 2014-10-25 07:05:43

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 22:11, ja pisze:

> ale póki jeszcze nie padałam
> poproszę o przepis na gruzińskiego kurczaka w czosnku

http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/kurczak-
w-zioach-po-gruzinsku.html
Coś w tym stylu, tylko konieczna do niego jest gruzińska przyprawa
ajdżika, zamiast tych pojedynczych przypraw, tutaj nie wymieniana,
której przywiozłam spory zapas - jest świetna. O przepis spytałam
gospodarzy, u których to jadłam.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


150. Data: 2014-10-25 07:08:27

Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-24 23:28, FEniks pisze:

> Jedną faszerowaną potrawę zamieniłabym na pasztet (któryś z wege Qrzych
> albo sojowy), do którego można by podać jakąkolwiek świeżą sałatkę, bo
> trochę brakuje mi surowizny w tym zestawie.

Nie napisałam, ale planuję "zieleninę" na sposób kaukaski. Tzn, że nie
ma gotowej sałatki, ale są do dyspozycji warzywa, które każdy sobie
bierze wg uznania. W ogóle będzie to ukłon w stronę Kaukazu.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 14 . [ 15 ] . 16 ... 30 ... 40 ... 47


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »