Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!darekp
From: Darek Pakosz <d...@t...uhc.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: PĘPKÓWKA - nalewka
Date: Fri, 9 May 2003 16:30:17 +0200
Organization: lubman
Lines: 26
Message-ID: <P...@t...uhc.lublin.pl>
References: <b9fogu$cc5$1@atlantis.news.tpi.pl> <b9g7j2$s50$05$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: trimed.uhc.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=US-ASCII
X-Trace: news.lublin.pl 1052490619 10023 212.182.110.3 (9 May 2003 14:30:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 May 2003 14:30:19 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <b9g7j2$s50$05$1@news.t-online.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155619
Ukryj nagłówki
On Fri, 9 May 2003, Irek Zablocki wrote:
> A pepkowke zrobisz tak: (to sie Magdalena ucieszy jak przejrzysty przepis
> przeczyta!)
>
> Wez ziela roznego jak angielskiego, anyzu, kminku, arcydziegla, jalowca,
> kolendry, kardamonu, cynamonu, macierzanki, majeranku, rumianku, plucnika
> lekarskiego, ozanki czosnkowej a nadto korzenia fiolka, imbiru, tataraku,
> skorki pomaraczy dwoch starte, takoz cytryny dwoch, zalej 1, 7 litra wodki
> czystej, 45 procentowej i odstaw na dni 21 a pilnuj by sluzba nie podpijala
> a wtem przypadku kaz batem pociagnac, przecedz przez geste materie i
> domieszaj miodu 0.3 l, po tem znowu przefiltruj. Odstaw na czas jakis, bo i
> tak osad sie zrobi i ostroznie zlej a miej baczenie na pacholkow, bo szkoda
> takiego specjalu na chamskie gardla.
>
> podczaszy Zablocki
Oj mosci Zablocki,
widze, ze sluzba sie Wacpanu do pergaminow dobrala i otruc Wasc chca
podkladajac jakies receptum mixturae Baby Jagi.
Oj matrwi mnie to, bo chamstwo coraz zmyslniejsze i nawet swoich
zabezpieczyli przed zejsciem, nakazujac chcacych trunku wybatozyc.
Zyczliwy.
|