« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-18 13:06:20
Temat: tagiatelle ze szpinakiem i pomidorami [p]
tagiatelle ze szpinakiem i pomidorami
mycie szpinaku jest troche upierdliwe, ale i tak dosc szybko sie robi.
ostatnio moj wojtek za tym szaleje (no, ja tez - ale on to wogole
codzieniie moglby to jesc), wiec robie dosc czesto :)
tagiatelle mozna zastapic innym, duzym makaronem. np.penne.
nastawiamy makaron. w tym czasie szpinak (0,7 kg) myjemy (nalewam do
zakorkowanego zlewu wode i plucze - tak jest dokladniej i wygodniej niz
plukanie pod bierzaca woda), jesli liscie sa spore to rwiemy na pol. ja nie
odrzucam ogonkow - bo i po co.
na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy starta galke muszkatalowa (lyzeczka),
pieprz ziolowy (pol lyzeczki) i ew. troche czarnego pieprzu lub imbiru.
chwile trzymamy na ogniu, zeby wydobyc z nich aromat.
wrzucamy partiami szpinak, mieszamy, jak poprzednia partia sie "skurczy",
to dorzucamy nowa. solimy do smaku, dusimy chwile - ale nie za dlugo, zeby
nie zrobila sie pacia.
na talerze nakladamy makaron, na to szpinak, na to pomidory pokrojone w
niezbyt male kawalki, np. w osemki. odrobine solimy, ew. posypujemy
pieprzem. voila!
smacznego! :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-19 00:43:03
Temat: Re:[p] szpinak i pory w roli głónej
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:40D2E8CC.184F0825@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
>
Patrycja a spróbuj takie coś
Zielone wyspy smaku
- 50 gr orzeszków ziemnych solonych uprażyć, zdjąć z patelni, przestudzić,
posiekać/pokruszyć
2 młode pory, odciąć zielone części, ale bez przesady. Białe i seledynowe -
pokroić ukośnie na grube plastry (ok półtora cm) i obsmażyć na oleju wlanym
na patelnie po orzeszkach, potem dodać kapkę wody chwile poddusić pod
przykryciem aż miękkie będą w miarę.
Zdjąć z patelni do miseczki i tam hojnie skropić jasnym sosem sojowym i
olejem sezamowym, troszkę octem ryżowym i cukrem. Odstawić przykryte.
pół pęczka dużego, szpinaku oczyścić , grubo przesiekać, poddusić na oleju
zostałym z porów, pod koniec dać 2 ząbki czosnku pocięte w cieniutkie
talarki, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z orzeszkami (ew.
dosolić jak ktoś musi mieć bardzo słone koniecznie).
Pory ułożyć na makaronie, sos z nich zostały, pieczołowicie pokapać na owe
pory, na to szpinak z orzeszkami. Nie bełtać - mają zostać takie "wyspy
smaków" mieszające się przy jedzeniu dopiero
(made in Sowie gniazdo)
Smacznego
Ja tak dziesiaj zmontowałam tartę - tyle że zalewałam ja masą
jajeczno-śmietanową.
PYCHA BYŁO!
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 00:44:47
Temat: Re: Re:[p] szpinak i pory w roli głónej
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:cb026f$g4f$1@news.onet.pl...
> 2 młode pory, odciąć zielone części, ale bez przesady. Białe i
seledynowe -
> pokroić ukośnie na grube plastry (ok półtora cm) i obsmażyć
Zapomniałam dodać, żeby to robić delikatnie, mają się nie rozpaść na
obraczki, tylko zostać w całości.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 07:11:17
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónejSowa wrote:
> ...orzeszków...orzeszkach...miseczki...troszkę...ząb
ki...cieniutkie...orzeszkami (ew.
Bzibziukasz !!!! ;>
Kot zlosliwawy cos z rana
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 10:02:43
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónej
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:40D3E589.4070801@poczta.onet.pl...
> Sowa wrote:
> >
...orzeszków...orzeszkach...miseczki...troszkę...ząb
ki...cieniutkie...orzesz
kami (ew.
>
> Bzibziukasz !!!! ;>
>
> Kot zlosliwawy cos z rana
A złośliwy kot poranny, to jak mniemam: kiciuśiunieczek?
Sowulińcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 10:21:13
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónejSowa wrote:
> Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:40D3E589.4070801@poczta.onet.pl...
>
>>Sowa wrote:
>>
> ...orzeszków...orzeszkach...miseczki...troszkę...ząb
ki...cieniutkie...orzesz
> kami (ew.
>
>>Bzibziukasz !!!! ;>
>>
>>Kot zlosliwawy cos z rana
>
>
> A złośliwy kot poranny, to jak mniemam: kiciuśiunieczek?
>
> Sowulińcia
A nie. Kot jest Kot, zadna Kicia, Kicius czy inne takie, tylko Kot nie
przepada za przesada w zadna strone. A problem zdrobnien na grupie
urasta juz do trollingu.
A zeby nie bylo tak calkiem offtopic to powiem, ze upieklam chleb.
Kompletna klapa, a mialo byc tak pieknie. Nie wyrosl, plaski byl jak
jajko sadzone, w srodku gliniasty. Po dokladnych ogledzinach wyszlo na
jaw, ze drozdze sie WOGLE nie rozpuscily (przy etapie rosniecia uznalam,
ze moja ocena rzeczywistosci moze byc zafalszowana i moze on jednak
urosl, tylko ja nie potrafie porownac)
I tu nastepuje pytanie. Czy te drozdze powinnam najpierw rozpuscic w
wodzie? Kiedys, jak robilam chleb w maszynce, to dosypywalam suchy, ale
on sie tam wyrabial przez dobrych kilka godzin, a ja tutaj chyba z 10
minut go tylko mietosilam. To jak powinnam zrobic?
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 10:48:31
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónej
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:40D41202.3090706@poczta.onet.pl...
> Sowa wrote:
>To jak powinnam zrobic?
Rozpuścić ( a jakich używasz? bo ja potrafię obłaskawiać tylko te normalne
drożdże - suszone gwarantują porażkę)
Mam przepis na chleb, gdzie część drożdży się rozpuszcza w zaczynie, a część
pokruszoną z mąką dodaje do ciasta - ale on choć smaczny, to okropnie się
kruszy po upieczeniu, więc nie zapodam.
Sama musze sobie inny znaleźć i przetestować.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 11:03:03
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónejSowa wrote:
> Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:40D41202.3090706@poczta.onet.pl...
>
>>Sowa wrote:
>>To jak powinnam zrobic?
>
>
> Rozpuścić ( a jakich używasz? bo ja potrafię obłaskawiać tylko te normalne
> drożdże - suszone gwarantują porażkę)
> Mam przepis na chleb, gdzie część drożdży się rozpuszcza w zaczynie, a część
> pokruszoną z mąką dodaje do ciasta - ale on choć smaczny, to okropnie się
> kruszy po upieczeniu, więc nie zapodam.
> Sama musze sobie inny znaleźć i przetestować.
Uzywam drozdzy firmy Vahine (z akcentem nad e) i innych nie widzialam w
okolicy. Kto wie gdzie we Francji kupic drozdze swieze ??? Tych
suszonych to do falszywego mozdzku do tej pory tylko uzywalam - i do
blinow, ale w blinach duzo wiecej plynu i urosly jak jakie glupie...
Drozdze przeterminowane nie sa, wlasnie sprawdzilam, ale niewiele im
brakuje... Moze dlatego?
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-27 14:56:26
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónejja jak zwykle z doskoku czytam grupe, a tu odpowiedzi na mnei czekaja tyle
czasu :)
Sowa wrote:
> Patrycja a spróbuj takie coś
>
> Zielone wyspy smaku
>
> - 50 gr orzeszków ziemnych solonych uprażyć, zdjąć z patelni, przestudzić,
> posiekać/pokruszyć
> 2 młode pory, odciąć zielone części, ale bez przesady. Białe i seledynowe -
> pokroić ukośnie na grube plastry (ok półtora cm) i obsmażyć na oleju wlanym
> na patelnie po orzeszkach, potem dodać kapkę wody chwile poddusić pod
> przykryciem aż miękkie będą w miarę.
> Zdjąć z patelni do miseczki i tam hojnie skropić jasnym sosem sojowym i
> olejem sezamowym, troszkę octem ryżowym i cukrem. Odstawić przykryte.
> pół pęczka dużego, szpinaku oczyścić , grubo przesiekać, poddusić na oleju
> zostałym z porów, pod koniec dać 2 ząbki czosnku pocięte w cieniutkie
> talarki, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z orzeszkami (ew.
> dosolić jak ktoś musi mieć bardzo słone koniecznie).
> Pory ułożyć na makaronie, sos z nich zostały, pieczołowicie pokapać na owe
> pory, na to szpinak z orzeszkami. Nie bełtać - mają zostać takie "wyspy
> smaków" mieszające się przy jedzeniu dopiero
> (made in Sowie gniazdo)
>
> Smacznego
o dzieki ci! :)
jak tylko uda mi sie jeszcze szpinak dostac, to chyba wykupie wszystko, co
beda miec ;) zeby wyprobowac przepis i jeszcze troche zamrozic na zime.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-24 19:16:37
Temat: Re: [p] szpinak i pory w roli głónej
"PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> wrote in message
news:40DEE01A.B15A819E@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> ja jak zwykle z doskoku czytam grupe, a tu odpowiedzi na mnei czekaja tyle
> czasu :)
sowa napisała:
"zielone wyspy smaku "
mam nadzieje ,ze jest to zapuszkowane :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |