Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Relacja na zywo z pieczenia tortu jablkowo-kokosowego z rodzynkami w/g
Lilli.
Date: Fri, 27 Sep 2002 13:52:15 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <an1gsj$cvf$1@news.onet.pl>
References: <an196i$m34$1@news.onet.pl> <an1ag5$78c$1@news.tpi.pl>
<an1c9h$tu$1@news.onet.pl> <an1d8r$n6r$1@news.tpi.pl>
<an1fv6$977$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1033127635 13295 213.25.123.147 (27 Sep 2002 11:53:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Sep 2002 11:53:55 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126798
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an1fv6$977$1@news.tpi.pl...
> > > Tortownicę nasmarowałam i posypałam bułka tartą, ale zupełnie nie wiem
> po co
> > > było takie zalecenie - przecież do kruchego, a taki jest ten spód się
> formy
> > > niczym nie smaruje i nie wysypuje normalnie.
> >
> > Ja tez mialam takie watpliwosci, czy to natluszczanie jest konieczne,
> > chyba mozna go sobie odpuscic...
>
> ja wczoraj pieklam
> uzylam papieru do wypiekow i nie smarowal brytwanki
> wyszlo super
A ja tym razem wbrew zwyczajom posłuchałam się przepisu wysmarowałam.
Ciasto już w piekarniku. Znaczy drugi raz w piekarniku, bo podpiekałam to
kruche i nawiasem mówiąc był to błąd, bo nadzienia wyszło dużo i ciasto
wymaga wysokich boczków, a mi się poodwijały do dołu... cóż poradziłam
sobie. Nadzienie na surowo było pyszne, a jak się upiecze mam nadzieję, że
będzie takie samo.
A jeszcze jedno w czym się przepisu nie posłuchałam. Ocenzurowałam dużą
część cukru... Jak dałam w sumie do ciasta i nadzienia 60 g to góra, w
każdym razie mniej niż pół szklanki łącznie.
--
Joanna, która zaraz zabiera się za masę do tortu... no jak herbata na poncz
przestygnie, żeby potem od razu móc nasączać i przekładać ciasto...
http://jduszczynska.republika.pl
|