Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Date: Wed, 26 Jun 2002 15:47:21 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <afcglf$mbr$1@news.onet.pl>
References: <afcf9a$j6v$1@news.onet.pl> <afcfhd$34t$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1025099247 22907 213.146.32.135 (26 Jun 2002 13:47:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jun 2002 13:47:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114110
Ukryj nagłówki
----------
In article <afcfhd$34t$1@news.gazeta.pl>, "Extra Virgine"
<e...@N...poczta.gazeta.pl> wrote:
> cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> napisał(a):
>
>> Akcentami polskimi sa kursy kuchni regionalnej. Jak mi powiedzial Scheller
>> roznica w jego podejsci bedzie polegala glownie na odchudzeniu polskich
>> przepisow i ladniejszej aranzacji na talerzu. Warto wspomniec, ze Scheler
> Strasznie jestem tego ciekaw.
> Zapisałem się na makarony i na kuchnię Mazurską [jestem chłopak z Mazur i
> bardzo jestem ciekawy tej kuchni w wykonaniu Schellera].
>
> pozdr,
> grzesio [nudny]
> http://www.mniammniam.pl - i znowu się udało!
Grzesiu rozmawialem kiedys nie tak dawno z czlowiekiem z Mazur, tzn.
autochtonem, a mianowicie Erwinem Krukiem, pisarzem. Twierdzil on, ze ciezko
jest mowic o kuchni mazurskiej bo przez wieki byla ona bardzo uboga i nie
wyksztalcila jakis specjalnych dan regionalnych. To co czasem teraz podaje
sie na mazurach jako dania mazurskie to po prostu warjacje na temat z
uzyciem regionalnych produktow a mianowicie ryb, grzybow i czasem rakow.
Wariacje czasem bardzo ciekawe. Pomne dobrze niezla kombinajcje rakow z
grzybami w wykonaniu nastepcy Schelera w Bristolu czyli Lusiany. Sam zreszta
wykonalem cos podobnego na konkursie Kucharz Medialny zdobywajac nieskromnie
mowiac I miejsce. Mysle, ze ta kuchnia to bedzie cos w tym stylu. Moim
zdaniem w Polsce ciezko mowic o kuchni regionalnej poza Wielkopolska czy
Slaskiem i Lubelszczyzna ew Bialostoczyzyna. Inne regiony po prostu nie
wyksztalacily czegos takiego jak kuchnia regionalna na skutek migracji
czasem taka kuchnia byla ale ulegla zapomnieniu po wysiedleniu najczesciej
niemcow
Czarek
|