Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!feeder2.ecngs.de!ecn
gs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 08 Aug 2015 11:16:49 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5ab0b$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5b195$0$4770$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5ba0a$0$8368$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5bc18$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55c5bc18$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <55c5c8fd$0$8388$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.5.103.44
X-Trace: 1439025405 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8388 83.5.103.44:1478
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2900
X-Received-Body-CRC: 4246388335
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364993
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-08-08 o 10:21, Justyna pisze:
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał
>
>>> Zupy nawet lubię i czasami robię z kupnych mrożonek, na bazie kostki
>>> rosołowej, ale nie za często. Trudno chodzić do restauracji, a nawet
>>> do baru tylko na zupy. :-)
>
>> Żywić się na co dzień w restauracjach to też nie jest tania sprawa
>> (kwestię zdrowotności pomijam). Może w takiej sytuacji bardziej by
>> się opłaciło zainwestować te 100zł w jakiś najzwyklejszy parowar i
>> przygotowywać potrawy na parze? Wrzuca się albo lekko zbitą pierś z
>> kurczaka, albo łososia, czy jakieś mielone i jest danie gotow(an)e w
>> maksymalnie pół godziny. A nawet podgrzać kupione potrawy można,
>> zawsze to lepsze od powtórnego odsmażania.
>
> To jest pomysł do rozważenia, chociaż w tej chwili nie wiem czym się
> różni parowar od kombiwara.
Nie wiem, co to ten kombiwar. Z tego, co widzę w google, to jest to coś
w rodzaju prodiżu, czyli raczej urządzenie, które piecze. Dobrze myślę?
No to coś takiego też jest niezłe, o wiele lepsze od smażenia na
patelni, a już tym bardziej ponownego odsmażania.
> Możesz napisać coś więcej: jako parowar, jakieś proste przepisy
> oraz jakie kupione potrawy można w ten sposób podgrzewać?
W parowarze potrawy gotują się _nad_ podgrzewaną cały czas wodą. Jest to
na pewno najbardziej dietetyczny sposób przygotowywania dań, jaki można
sobie wyobrazić. Można tak przygotować wszystko - warzywa, ryż, kaszę,
ziemniaki, mięso, rybę. Wystarczy umyć, pokroić, ewentualnie trochę
posolić, nastawić i poczekać. ;) Oczywiście można na parze gotować bez
specjalnego urządzenia, wystarczy dziurkowana wkładka zawieszona na
garnku z wodą.
Ewa
|