Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISM
ATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
Subject: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Newsgroups: pl.regionalne.warszawa,pl.rec.kuchnia
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5ab0b$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5b195$0$4770$65785112@news.neostrada.pl>
From: "T." <k...@i...pl>
Date: Thu, 13 Aug 2015 09:21:32 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.1.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <55c5b195$0$4770$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 62
Message-ID: <55cc4584$0$4784$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.104.234
X-Trace: 1439450500 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4784 178.42.104.234:24997
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4269
X-Received-Body-CRC: 1338692540
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.regionalne.warszawa:605726 pl.rec.kuchnia:365094
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-08-08 o 09:37, Justyna pisze:
>>>>> Lekarz zalecił mi unikanie potraw smażonych.,
>>>>> zresztą sama czuję, że mi szkodzą.
>>>>> Niestety, we własnym wykonaniu wychodzą mi
>>>>> tylko dania smażone.
>
>>>> Czemu nie chcesz zatem nauczyć się gotować? Dla zdrowia chyba warto?
>
>>> Chętnie by to zrobiła, ale nie mogę znaleźć prostych przepisów
>>> dla początkujących.
>>> Nawet na tej grupie, gdy ktoś prosi o prosty przepis,
>>> od razu odpowiadają tacy, którzy przed innymi muszą
>>> pochwalić się jakie to oni robią wymyślne rzeczy.
>
>>> Jeśli znasz stronę dla początkujących z prostymi potrawami
>>> gotowanymi, to będę wdzięczna. Mnie się nie udało znaleźć.
>>> To nie znaczy, że Google nie odpowiada, ale najwyraźniej
>>> słowo "proste" każdy rozumie inaczej.
>
>> Może najpierw zdefiniuj, co ty rozumiesz pod pojęciem "proste", bo dla
>> jednego to będzie jajko na twardo, zaś dla innego jajko mollet.
>
> Dla mnie "proste" znaczy "proste do zrobienia".
> Dania smażone właśnie takie są, ponadto nie wymagają zbyt wiele czasu
> i dlatego do tej pory je przygotowywałam. Rzucałam kawałek karkówki
> lub kurczaka z rożna (prościej niż smażenie od surowości) na tłuszcz,
> gotowałam ziemniaki, do tego jakaś surówka i gotowe.
> Dania gotowane wymagają więcej czasu, tak mi się przynajmniej wydaje.
> Mam kombiwar, stary, ze zwykłymi lampami, nie halogenowymi.
> Niewiele z niego do tej pory korzystałam, ale może się przyda?
> Poza kombiwarem moje instrumentarium kuchenne jest skromne i nie
> chciałabym teraz tego rozbudowywać.
>
>> Żeby nie było całkiem OT - każda restauracja czy bar oferuje w swoim
>> repertuarze dania gotowane - chociażby zupy.
> Zupy nawet lubię i czasami robię z kupnych mrożonek, na bazie kostki
> rosołowej, ale nie za często. Trudno chodzić do restauracji, a nawet
> do baru tylko na zupy. :-)
>
> Pozdrawiam
> Justyna
>
Wydaje mi się, że gotowanie niewiele różni się od smażenia, tyle że
zamiast na patelnię wkładasz potrawy do wody. Chcesz zrobić zupę
ogórkową - wkładasz ogórki, chcesz kalafiorową - wkładasz kalafiora.
Jeśli chcesz mieć jakieś mięso - po prostu wkładasz do gara i gotujesz.
Zdecydowanie trudniejsze jest znalezienie własnego smaku. Czyli
przyprawy i dosmaczania (takim dosmaczeniem mogą być inne składniki,
niekoniecznie smakowe - np. do zupy warzywnej praktycznie każdej można
dodać marchewki, groszku, pokrojonych ziemniaków...). Bo gotowane jednak
nie smakuje tak jak smażone. Ale to musisz popróbować sama. Wydaje mi
się, że powinnaś spróbować zainteresować się wszelkiego rodzaju sosami -
wtedy co byś nie położyła na talerzu z tych gotowanych mięs czy warzyw -
będzie inaczej smakować.
Zwróć też uwagę na potrawy duszone - np. drób wychodzi bardzo pyszny
duszony w sosie własnym z minimalnym dodatkiem jakiegoś tłuszczu (oleju,
planty, raczej bez smalcu), do tego cebulka i dodatki (ja dodaję liścia
bobkowego i ziela angielskiego odrobinę, do tego sól i pieprz, może być
ziarnisty). To się dusi, a więc podlewa wodą - na tyle żeby to się
dusiło a nie smażyło no i żeby nie przywierało.
T.
|