Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rewelacja-sernik z rosą
Date: Sat, 22 Jan 2000 13:10:08 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 60
Message-ID: <86c6nh$ae9$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <388b5fe6.21091621@wingate>
NNTP-Posting-Host: pa187.opole.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 948543025 10697 212.160.20.187 (22 Jan 2000 12:10:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2000 12:10:25 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21519
Ukryj nagłówki
> SERNIK Z ROSA:
> Ciasto:
> 2 1/2 szklanki mški
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kostki masła badz margaryny (polecam to pierwsze)
> 2 jajka
> 1 proszek do pieczenia
> Wszystkie skladniki razem wymieszac. Do uprzednio wysmarowanej blachy
> wlozyc ciasto tak aby przylegalo boki i spod formy.
>
Pozwolisz, ze wtrace pare porad:)) Skladniki nie wymieszac tylko zagniesc na
gladkie ciasto i najlepiej na godzine do lodowki
> Dalej:
> 1kg sera bialego
> 2cale jajka + 4 zoltka
> 1 szklanka cukru
> 2 budynie waniliowe (polecam bez dodatku cukru)
> 1/2 szklanki oleju
> 2 cukry waniliowe
> 3 szklanki mleka (polecam z kartonu bo jest pasteryzowane)
>
> Przygotowanie:
>
> Cukier + 2jajka i 4 zoltka zmiksowac
> Nastepnie zmielic i dodac bialy ser (caly) dodac tez cala ilosc mleka
> "suchy"budyn i olej.Wszystko zmiksowac tak aby powstala jednolita
> masa.
> Wszystko wstawic do piekarnika i piec ok.45min. w temp.200-220stopni
>
Najlepsz kolejnosc jest taka : wszystko (bez mleka) wymieszac a potem powoli
dolewac mleko, ciagle mieszajac. Tylko wtedy wychodzi naprawde gladka masa.
Co do pieczenia to zdecydowanie polecam temp. 175 C
Bialka z 4 jajek ubic na sztywna piane potem 6 lyzek cukru
> (nie dodawac cukru do nieubitych jajek bo nie wyjdzie sztywna
> piana-serio).
> Na 15min. przed wyciagnieciem sernika rozlac bialka na ser i ponownie
> wlozyc do pieca.
>
Ale temeratura pieczenia z bialkami wylozonymi na sernik (nie moga byc
rozlane - wtedy nie sa ubite :)) ) powinna wynosic 150 C a pieczenie bialek
ok. 20 min. Temperatury podalem dla piekarnika z termoobiegiem. Jak nie ma
termoobiegu - to ok. 20 C wiecej
> Zycze smacznego!
>
> A jak upieczecie sernik to zrozumiecie dlaczego nazywa sie "Z ROSA"
>
Owszem, ale koniecznie trzeba ponakluwac upieczone bialka wykalaczka
(wielokrotnie) . Dopiero wtedy po ok. 1-2 godz zaczynaja pojawiac sie na
wierzchu piekne zlote kuleczki.
Poza tym dodam, ze sernik jest jednym z najlepszych jakie znam. Zawartosc
oleju w masie serowej powoduje jej nieslychana delikatnosc.
Przemyslaw Koziarski
|