Data: 2000-01-22 12:10:08
Temat: Re: Rewelacja-sernik z rosą
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> SERNIK Z ROSA:
> Ciasto:
> 2 1/2 szklanki mški
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kostki masła badz margaryny (polecam to pierwsze)
> 2 jajka
> 1 proszek do pieczenia
> Wszystkie skladniki razem wymieszac. Do uprzednio wysmarowanej blachy
> wlozyc ciasto tak aby przylegalo boki i spod formy.
>
Pozwolisz, ze wtrace pare porad:)) Skladniki nie wymieszac tylko zagniesc na
gladkie ciasto i najlepiej na godzine do lodowki
> Dalej:
> 1kg sera bialego
> 2cale jajka + 4 zoltka
> 1 szklanka cukru
> 2 budynie waniliowe (polecam bez dodatku cukru)
> 1/2 szklanki oleju
> 2 cukry waniliowe
> 3 szklanki mleka (polecam z kartonu bo jest pasteryzowane)
>
> Przygotowanie:
>
> Cukier + 2jajka i 4 zoltka zmiksowac
> Nastepnie zmielic i dodac bialy ser (caly) dodac tez cala ilosc mleka
> "suchy"budyn i olej.Wszystko zmiksowac tak aby powstala jednolita
> masa.
> Wszystko wstawic do piekarnika i piec ok.45min. w temp.200-220stopni
>
Najlepsz kolejnosc jest taka : wszystko (bez mleka) wymieszac a potem powoli
dolewac mleko, ciagle mieszajac. Tylko wtedy wychodzi naprawde gladka masa.
Co do pieczenia to zdecydowanie polecam temp. 175 C
Bialka z 4 jajek ubic na sztywna piane potem 6 lyzek cukru
> (nie dodawac cukru do nieubitych jajek bo nie wyjdzie sztywna
> piana-serio).
> Na 15min. przed wyciagnieciem sernika rozlac bialka na ser i ponownie
> wlozyc do pieca.
>
Ale temeratura pieczenia z bialkami wylozonymi na sernik (nie moga byc
rozlane - wtedy nie sa ubite :)) ) powinna wynosic 150 C a pieczenie bialek
ok. 20 min. Temperatury podalem dla piekarnika z termoobiegiem. Jak nie ma
termoobiegu - to ok. 20 C wiecej
> Zycze smacznego!
>
> A jak upieczecie sernik to zrozumiecie dlaczego nazywa sie "Z ROSA"
>
Owszem, ale koniecznie trzeba ponakluwac upieczone bialka wykalaczka
(wielokrotnie) . Dopiero wtedy po ok. 1-2 godz zaczynaja pojawiac sie na
wierzchu piekne zlote kuleczki.
Poza tym dodam, ze sernik jest jednym z najlepszych jakie znam. Zawartosc
oleju w masie serowej powoduje jej nieslychana delikatnosc.
Przemyslaw Koziarski
|