Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neos
trada.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Risotto
Date: Tue, 11 Mar 2008 15:21:05 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 48
Message-ID: <fr64sm$2eo$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <fr5fcn$s3h$1@news.onet.pl> <fr5gen$c8l$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<f...@n...googlegroups.com>
<fr5pu7$6gm$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<9...@8...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abdf151.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1205245654 2520 83.6.247.151 (11 Mar 2008 14:27:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Mar 2008 14:27:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080310-0, 2008-03-10), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311375
Ukryj nagłówki
"maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
news:91820c52-ab0d-44e5-93d2-068e285026fb@8g2000hse.
googlegroups.com...
On 11 Mar, 11:14, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
> Risotto to nie jest ryz na sypko. podczas gotowania risotta ryz nalezy
> mieszac, a plyn
> dodawac w malych dawkach.
> mac
>
> Różnie ludzie jadają ktos chce bardziej rozklejony może dodac deczko
więcej
> płynu, wystarczy zamieszać raz i owinąć naczynie kocykiem (tak jak i inne
> kasze) lub wstawić na termoobieg.
nie chce mi sie tlumaczyc po raz kolejny:
tak, ludzie jadaja roznie, a rozne potrawy gotuje sie roznie...
Risotto to nie jest polska zapiekanka z ryzu,
gotuje sie je z gatunkow ryzu ktore maja krotkie i pekate ziarna.
(najpopularniejsze Arborio i Carnaroli).
te gatunki ryzu przy zachowaniu wlasciwej procedury gotowania daja
kremowa konsystencje i kelistosc,
ale ziarna pozostaja jedrne i twarde wewnatrz. (NIE mylic z polskim
ryzem rozgotwujacym sie na papke).
ryz na sypko gotuje sie z ryzu dlugoziarnistego - np. Basmati.
porownywanie risotto do zapiekanki ryzowej to jak twierdzenie ze
kluski i pierogi to ta sama potrawa...
przeciez skladniki jakby podobne...
mac
Hm. Czy pisałem gdzieś o zapiekance? Bo tu jest wielu moich wrogów (słabi
ich nie mają), pragnacych ponizyć mnie lub załatwić mi kompa. Jak trytonidzi
z piernika. Jasne jest, ze lokalne potrawy sa wykonywane z lokalnych
składników, reszta to sztuka kulinarna. Zepsuć można najlepsze skladniki,
ale wiedzieć jak jest warte ceny...
Pozdrowienia!
Prawdziwy Panslavista.
|