Data: 2003-04-15 18:11:25
Temat: Re: Rodzaje cheleba
Od: "news.tpi.pl" <r...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maka graham to maka pszenna typ 1850, natomiast razowa jest maka zytnia typ
2000. Im nizsza liczba tym lepsza i jasniejsza maka, w domu uzywa sie zwykle
450 czyli tortowej lub 500 czyli wroclawskiej. Z 650 robi sie przewaznie
bulki a z 750 lub 850 chleb. Oprocz razowej 2000 jest jeszcze sitkowa 1400,
zurkowa(nie pamietam symbolu), 720 i 580, tych uzywa sie do chleba
mieszanego pszenno zytniego
Użytkownik "maniek" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
news:3E9AAE57.C5F79728@interia.pl...
> w takim razie moze chodzi o graham :) bo mam nadzieje, ze nie kazal ci
> uzywac pieczywa z dodatkiem karmelu... o ktorym wspominali przedmowcy...
> Make graham mozna umiescic pomiedzy biala a razowa. Zazwyczaj jest to
> typ maki ok 1500-1800, kiedys widzialem 1850, razowa jest typu 2000,
> biale zwykle widzialem od 450-650.
> lepiej sie poradz lekarza raz jeszcze i niech wyjasni dokladnie o jaki
> chleb chodzi...
> pozdrowka
> maniek
>
>
> Joanna napisał(a):
> >
> > Wiecie co mam pytanie.
> > Lekaz kazal mi jesc duzo potraw (mam problemy z jelitam) z blonnikiem i
tu
> > mam pewnien problem.
> > Mowil on o ciemnym pieczywie ale wspominal ze to nie razowy.
> > I tu teraz moze ktos mi wyjani jaka jest roznica pomiedzy chlebem ciemym
a
> > razowym?
> > Jakie jestszcze wystepuja pieczywa z tego rodzaju i ktore ma najwiecej
> > blonnika.
> >
> > Pozdrawiam
|