Data: 2003-04-14 17:27:44
Temat: Re: Rodzaje cheleba
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna wrote:
> > bo tak a propos to ciemne pieczywo zazwyczaj jest zrobione ze zwyklej,
> > bialej, oczyszczonej maki i przyciemnione karmelem - 0 blonnika.
>
> czyli to ciemne pieczywo jest tak samo "wartosciowe" co biale?
ojoj! alez ja napisalam _zazwyczaj_ :) nie kazde ciemne pieczywo jest
oszukane.
tyle ze producenci jada na przekonaniu wiekszosci ludzi, ze ciemne znaczy
razowe i na tym ze malo kto czyta sklad i barwia robiac klientow w konia.
zreszta klienci sami sie o to prosza. wiec jedyne wyjscie czytac ten sklad
i sie nie dac :)
> Czy mozesz mi powiedziec jakie pieczywo jest najzdrowsze i czym sie
> charakteryzuje tzn jak je odroznic oz nie watrosciowego?
o kurcze, tu juz mnie chyba przewartosciowalas :) ale na zdrowy rozum
lepiej wlasnie wybierac pieczywo razowe i graham - chodzi o to ze produkty
nieoczyszczane sa zdrowsze.
z tego co sie orientuje zdrowsze jest tez pieczywo na zakwasie niz na
drozdzach. ale na zakwasie troche trudno dostac. a, i dluzej zachowuje
swiezosc! :)
no i dodatki i ulepszacze.... w zwyklym pieczywie, mimo ze nie sa
wymieniane w skladzie, laduja rozne dziwne dodatki. ale na to sie niewiele
poradzi. chyba zeby kupowac pieczywo w sklepikach ze zdrowa zywnoscia lub
piec samemu :)
pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|