Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!postnews.google.com!z15g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rodzice twierdzą, że nie potrafie gotować - co im ugotować?
Date: Fri, 3 Apr 2009 07:49:19 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 117
Message-ID: <5...@z...googlegroups.com>
References: <gr52e4$hjg$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1238770159 30831 127.0.0.1 (3 Apr 2009 14:49:19 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Apr 2009 14:49:19 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: z15g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/525.19
(KHTML, like Gecko) Chrome/1.0.154.53
Safari/525.19,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321516
Ukryj nagłówki
On 3 Kwi, 15:20, "Nod" wrote:
> Z racji, że rodzice spierają się ze mną, że nie potrafie gotować (chyba mają
> rację bo w sumie nie mam doświadczenia, ale czuje, że potrafie :D)
W dobrym kierunku idziesz! Trzymaj ten kurs! Bo najważniejsza jest
wiara w siebie:) Czasem coś się nie uda, czasem coś nie wypali - ale
będziesz parł do przodu i za każdym następnym razem będzie lepiej:)
> chcę
> przygotować im jutro obiad. Musi być to coś wyjątkowego.
Ja bym się nie brała (na początku) za wyjątkowe rzeczy, bo one są na
ogół czasochłonne, a ich przygotowanie wymaga opanowanego już sposobu
organizowania sobie prac..
Już to, że przygotujesz pełny obiad w dość krótkim czasie, będzie
przyjęte z aplauzem przez rodzinę:)
> Chciałbym aby były
> w daniu ryby i dobry sos np. śmietankowo-czosnkowo-koperkowy.
Dobry pomysł:) Filety z mintaja lekko rozmrozić i przyprawić (sól,
pieprz), a następnie otoczyć je w mące, jajku i bułce tartej. Położyć
na gorący olej na patelni (powinno zaskwierczeć), smażyć na złoty
kolor i następnie je obrócić przy pomocy drewnianej łyżki i widelca.
Usmażone odkładać do pojemnika pod przykryciem (może być garnek z
pokrywką).
Sos sporządzić z kefiru naturalnego, do którego zetrze się surowy
burak (na drobnej tarce), wyciśnie się ząbek-dwa czosnku, doda
majeranku (+koperek) i posoli (wszystko do smaku). Polać na talerzu.
Do tego mogą być ziemniaki ugotowane w mundurkach (by zaoszczędzić
czas na obieraniu). Ale przed gotowaniem trzeba je opłukać. No i
jeżeli w domu jest garnek do gotowania na parze - to ten sposób
polecam (się nie przypalą i są bogatsze w witaminy;p) 30 min i z
głowy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy po ugotowaniu,
zanurzając je w zimnej wodzie (uwaga: należy tak je trzymać by się nie
oparzyć!). Po obraniu utłuc tłuczkiem
Jako surówkę polecam z kiszonej kapusty - może być kupna gotowa
sałatka, wzgl. kupić kiszoną kapustę, wzbogacić ją marchewką i
jabłkiem (niekoniecznie), zalać oliwą i, jak ktoś lubi, osłodzić
(będzie na słodko).
Jako zupę proponuję pomidorową na maśle z ryżem.
3 litry wody wstawiamy do gotowania, dajemy pół kostki masła
prawdziwego i słoiczek przecieru pomidorowego (~200g), sól, pieprz,
bazylia, estragon, suszona pietruszka, ziele angielskie i pół łyżeczki
cukru (wszystko do smaku - zioła ok. pół łyżeczki). W międzyczasie
przygotowujemy niecałą szklankę ryżu - płucząc go dość dokładnie. Jak
pomidorowa zaczyna wrzeć, to wsypujemy ten ryż, zważając by nie
przywarł do dna (mieszamy w garnku drewnianą łyżką). I, jeżeli lubimy
zupę zaprawioną śmietaną, to ją dodajemy - ale wcześniej musimy
rozbełtać śmietanę i ją nieco podgrzać dodając parę łyżek tej
gotowanej pomidorowej. Zupa jest gotowa jakieś 20-25 min po pierwszym
wrzeniu.
> Możecie pomóc
> mi w wyborze przepisu? średnio łatwego, byleby danie było dobre i wyjątkowe.
Możesz jeszcze podać deser w postaci pokrojonych owoców (banan,
pomarańcza, jabłko lub jakieś mrożone) z galaretką. Ale to musisz
przygotować z rana, by galaretka się ścięła (robić wg przepisu na
opakowaniu).
I tu dochodzimy do organizacji pracy przy przygotowywaniu tego
obiadu;p
1. Rano robimy galaretkę
2. Również rano wykładamy rybę do rozmrożenia (ja wykładam na tackę i
od razu przyprawiam).
3. Na godzinę przed obiadem płuczemy ziemniaki i wstawiamy je do
gotowania.
4. Po tym zaczynamy smażyć rybę (trzeba sobie przygotować mąkę, jajko
i bułkę tartą; oliwę i patelnię).
5. 40 minut przed obiadem nastawiamy pomidorową wg schematu
przedstawionego powyżej.
6. Sprawdzamy stan jarzynki - kupna czy trzeba ją przyrządzić?
7. Przygotowujemy sos do ryby.
8. Obieramy ziemniaki i tłuczemy
9. Myjemy naczynia wykorzystane przy sporządzaniu obiadu.
10. Szykujemy obiad.
Jak widzisz, niektóre punkty trzeba wykonywać równocześnie lub na
przemian;p
To właśnie jest ta druga tajemnica kucharza!
> Z góry dzięki :)
Tiaa...
Tylko weź pod uwagę, że już tak nie będzie Ci wypadało leserować w
sprawach kulinarnych.
No, cóż - mistrzostwo zobowiązuje;p
Gdy obiad będzie smakował, to możesz zadeklarować rodzinie jeden dzień
w tygodniu (albo na 2 tygodnie) na Twój obiad.
Myślę, że kiedyś zjem Twój obiad;p Albo przypadkowo, albo celowo...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|