Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rodzice twierdzą, że nie potrafie gotować - co im ugotować?
Date: Fri, 03 Apr 2009 17:20:06 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <gr59fe$fsj$1@inews.gazeta.pl>
References: <gr52e4$hjg$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: adfo112.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1238772014 16275 79.184.118.112 (3 Apr 2009 15:20:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Apr 2009 15:20:14 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <gr52e4$hjg$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321519
Ukryj nagłówki
Nod pisze:
> Z racji, że rodzice spierają się ze mną, że nie potrafie gotować (chyba
> mają rację bo w sumie nie mam doświadczenia, ale czuje, że potrafie :D)
Śpiewać każdy może.
> chcę przygotować im jutro obiad. Musi być to coś wyjątkowego. Chciałbym
> aby były w daniu ryby
Jakie konkretnie?
Proponuję słodkowodne, np. szczupaka, czy sandacza.
Jeśli debiutujesz w procederze, weź świeże, nie mrożone ryby.
i dobry sos np. śmietankowo-czosnkowo-koperkowy.
> Możecie pomóc mi w wyborze przepisu? średnio łatwego, byleby danie było
> dobre i wyjątkowe.
No to masz klasyczny sos do ryb słodkowodnych. Nazywa się beurre blanc:
3 łyżki drobniutko posiekanego czosnku askalońskiego (szalotki - czosnek
zwykły nie bardzo do delikatnych ryb), dwa liście laurowe, kilka grubo
zmielonych ziaren czarnego pieprzu, 3 łyżki wina białego wytrawnego,
najlepiej muscadet, ale jakie masz, ujdzie, 3 łyżki octu winnego
białego, półtora łyżki wysokoprocentowej śmietany, pół kostki dobrego
masła pokrojonego w kostki, estragon świeży drobno posiekany, ze 2-3
łyżki, sól i pieprz do smaku.
Do małego rondelka włóż szalotkę,pieprz, ocet, liście bobkowe, gotuj na
średnim ogniu, aż odparuje do objętości jednej łyżki. Przecedź przez
sito, wlej z powrotem do garnka. dodaj śmietanę, zmniejsz "ogień",
dodawaj po kawałeczku masła, aż się wszystko rozpuści. Mieszanie i
zdejmowanie co jakiś czas garnka z palnika zapobiegnie rozwarstwianiu.
Dodaj estragon, pieprz i sól.
Ilość składników oczywiście modyfikuj w zależności od ilości ludzi, tu
jest propozycja dla trojga.
--
Bbjk
|