Data: 2002-09-13 14:41:35
Temat: Re: Rodzime dania
Od: hmmm <k...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fri, 13 Sep 2002 15:38:08 +0200, "JerryKeey" <h...@h...com>
napisal/a:
>> rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
>Polska"
>
>Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
>przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu ostatniego
>tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)
dopsz... ostatnie tysiąclecie...
to może zawęż ją jeszcze trochę: mięsne, rybne, mączne, słodkie?
ostatnio odziedziczyłam ponad 70 książek kucharskich i znalazłam w
nich tych "rodzimych" potraw... kilka(set) ;-)
Zupa z serwatki
1 l serwatki
20 dag kaszy jaglanej
12 dag śmietany
1 dag mąki
50 dag ziemniaków (prawdopodobnie przywędrowały do Polski za sprawą
Jana III Sobieskiego (1683))
sól
cukier
koper lub natka pietruszki
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości. Następnie zalać
serwatką, dodać śmietanę rozmąconą z mąką, zagotować. Doprawić solą,
cukrem, dodać koper lub natkę z pietruszki. Ziemniaki ugotować osobno,
pokroić w kostkę lub plasterki, rozłożyć na talerze, zalać zupą.
Jajecznica ze śledziem
10 jaj
20 dag śledzia solonego
0,1 l mleka
4 dag masła
pieprz
sól
szczypiorek
Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, ściągnąć skórkę, wyjąć ości,
rozdzielić na dwie połowy, pokroić w paski. Oddzielnie roztrzepać jaja
z mlekiem, dodać do nich drobno pokrojony szczypiorek i śledzia, wlać
na rozgrzane masło, smażąc mieszać. Gdyby jajecznica nie była dość
słona - dosolić, dodać pieprz do smaku.
Ryba po polsku
60 dag ryby
25 dag włoszczyzny (nazwa sugeruje, że włoszczyzna została wprowadzona
do polskiej kuchni przez królową Bonę (1494-1557), z pochodzenia
Włoszkę, która sprzyjała rozpowszechnianiu warzyw w kraju)
2 jaja
5 dag masła
ziele angielskie (Korzennik lekarski, Pimenta dioica) spełnia warunek
tysiącletniej historii w polskiej kuchni
liść laurowy (wawrzyn, laurus) j.w.
sól
natka pietruszki
Rybę oczyszczoną pokroić w dzwonka. Następnie włożyć do ugotowanedo
uprzednio wywaru z włoszczyzny, dodać przyprawy i warzywa pokrojone w
talarki. Całość gotować ok. 15 minut. Jaja ugotować na twardo,
posiekać. Podając rybę, kłaść na niej warzywa, porcję masła oraz
posypywać jajem i natką pietruszki.
/Barbara Snaglewska, Irmina Zahorska "Potrawy staropolskie i
regionalne" (Zakład Wydawnictw CZSR, Warszawa 1981)/
Polecam się :-)))
hmmm
|