Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gocha" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rolada z bitą śmietaną - pilne pytanie
Date: Wed, 7 Sep 2005 09:41:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <dfm9jt$fcp$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: starostwo.gsk.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1126083005 15769 195.117.112.11 (7 Sep 2005 08:50:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Sep 2005 08:50:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247572
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Osinka" <o...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1116.00001287.431df59a@newsgate.onet.pl...
> Witajcie!
>
> Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę i na Jego czwartkowe urodziny
> przygotować roladę z bitą śmietaną. Mam mnóstwo pytań:
> - czy śmietanę podczas ubijania usztywniać śmietan-fixem, czy też nie?
Do ubitej smietany dobrze jest dodać troszkę żelatyny rozpuszczonej w
niewielkiej ilości wody i to wystarczająco usztywni bitą śmietane, a całość
trzeba dobrze schłodzić
> - jakie owoce dodać i jak? dodać w całości do śmietany a potem ciasto
zrolować?
Pyszne sa brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę
> - czy zrolowane ciasto nie rozwinie się???
Wystarczy, że końcówka ciasta wypadnie pod spodem, wówczas nie ma prawa się
rozwinąć
> - czy ciasto biszkoptowe wylać na największą kwadratową formę z piekarnika
i
> upiec?
Raczej nie, wystarczy mniejsza prostokątna blaszka, z takiej kwadratowej
blachy rolada miałaby zbyt dużą średnicę :-)
Z zewnątrz roladę dobrze jest również cienko posmarować bitą śmietana i np.
posypać potarta gorzka czekoladą.
Mniam
Smacznego
Gocha
|