Data: 2005-09-06 20:01:30
Temat: Rolada z bitą śmietaną - pilne pytanie
Od: "Osinka" <o...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie!
Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę i na Jego czwartkowe urodziny
przygotować roladę z bitą śmietaną. Mam mnóstwo pytań:
- czy śmietanę podczas ubijania usztywniać śmietan-fixem, czy też nie?
- jakie owoce dodać i jak? dodać w całości do śmietany a potem ciasto zrolować?
- czy zrolowane ciasto nie rozwinie się???
- czy ciasto biszkoptowe wylać na największą kwadratową formę z piekarnika i
upiec?
Wygoglowałam przepis (podaję poniżej), czy ktoś robił tę roladę i jest ok?
Bardzo dziękuję za wskazówki!!! aha, smietane kremówkę 30% już kupiłam!
"Rolada biszkoptowa
Składniki na 12 porcji:
4 jajka
12 dag cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 l śmietanki kremówki 36-procentowej
25 dag owoców jagodowych (maliny, truskawki, borówki)
Przygotowanie:
Jajka ubić z 10 dag cukru pudru i cukrem waniliowym na puszystą masę, wsypać
mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
Płaską prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej
ciasto, wstawić do piekarnika o temperaturze 220°C i piec 8-12 minut.
Ciasto wyjąć, papier zwilżyć wodą, ostrożnie oddzielić od ciasta, formę o
półokrągłym dnie wyłożyć folią, a potem ciastem, odkroić wystający pasek
biszkoptu.
Śmietankę ubić, dodać resztę cukru pudru, ubić na sztywno, wymieszać z
owocami, wyłożyć na ciasto, przykryć paskiem ciasta, schłodzić.
Mariolkka"
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|