Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Osinka" <o...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Rolada z bitą śmietaną - pilne pytanie
Date: 6 Sep 2005 22:01:30 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 39
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1126036890 31150 213.180.130.18 (6 Sep 2005 20:01:30
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Sep 2005 20:01:30 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.238.91.149, 192.168.243.48
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247550
Ukryj nagłówki
Witajcie!
Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę i na Jego czwartkowe urodziny
przygotować roladę z bitą śmietaną. Mam mnóstwo pytań:
- czy śmietanę podczas ubijania usztywniać śmietan-fixem, czy też nie?
- jakie owoce dodać i jak? dodać w całości do śmietany a potem ciasto zrolować?
- czy zrolowane ciasto nie rozwinie się???
- czy ciasto biszkoptowe wylać na największą kwadratową formę z piekarnika i
upiec?
Wygoglowałam przepis (podaję poniżej), czy ktoś robił tę roladę i jest ok?
Bardzo dziękuję za wskazówki!!! aha, smietane kremówkę 30% już kupiłam!
"Rolada biszkoptowa
Składniki na 12 porcji:
4 jajka
12 dag cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 l śmietanki kremówki 36-procentowej
25 dag owoców jagodowych (maliny, truskawki, borówki)
Przygotowanie:
Jajka ubić z 10 dag cukru pudru i cukrem waniliowym na puszystą masę, wsypać
mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
Płaską prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej
ciasto, wstawić do piekarnika o temperaturze 220°C i piec 8-12 minut.
Ciasto wyjąć, papier zwilżyć wodą, ostrożnie oddzielić od ciasta, formę o
półokrągłym dnie wyłożyć folią, a potem ciastem, odkroić wystający pasek
biszkoptu.
Śmietankę ubić, dodać resztę cukru pudru, ubić na sztywno, wymieszać z
owocami, wyłożyć na ciasto, przykryć paskiem ciasta, schłodzić.
Mariolkka"
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|