Data: 2005-09-07 08:41:13
Temat: Re: Rolada z bitą śmietaną - pilne pytanie
Od: "Gocha" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Osinka" <o...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1116.00001287.431df59a@newsgate.onet.pl...
> Witajcie!
>
> Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę i na Jego czwartkowe urodziny
> przygotować roladę z bitą śmietaną. Mam mnóstwo pytań:
> - czy śmietanę podczas ubijania usztywniać śmietan-fixem, czy też nie?
Do ubitej smietany dobrze jest dodać troszkę żelatyny rozpuszczonej w
niewielkiej ilości wody i to wystarczająco usztywni bitą śmietane, a całość
trzeba dobrze schłodzić
> - jakie owoce dodać i jak? dodać w całości do śmietany a potem ciasto
zrolować?
Pyszne sa brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę
> - czy zrolowane ciasto nie rozwinie się???
Wystarczy, że końcówka ciasta wypadnie pod spodem, wówczas nie ma prawa się
rozwinąć
> - czy ciasto biszkoptowe wylać na największą kwadratową formę z piekarnika
i
> upiec?
Raczej nie, wystarczy mniejsza prostokątna blaszka, z takiej kwadratowej
blachy rolada miałaby zbyt dużą średnicę :-)
Z zewnątrz roladę dobrze jest również cienko posmarować bitą śmietana i np.
posypać potarta gorzka czekoladą.
Mniam
Smacznego
Gocha
|