Data: 2011-07-23 21:03:41
Temat: Re: ,,Rozwarstwianie się" gęstych sosów/gulaszów
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-07-23 20:36, vcore pisze:
> W dniu 2011-07-23 20:25, Qrczak pisze:
>> Czyli zagęszczałeś mąką i/lub pomidorami. Pomysł na nierozwarstwianie
>> - dobrze zamieszać przed
>> podaniem.
>> Rozwarstwienie w takim sosie nie świadczy o jego złej jakości. Raczej
>> odwrotnie - o braku różnych
>> sztuczyzn
>
> Dzisiaj jadłem wczorajszy gulasz i przed podaniem porządnie
> przemieszałem, faktycznie sporo mniej ,,przecieków" ale i tak jeśli
> ktoś je stosunkowo wolno to po paru minutach wygląda to tragicznie.
>
> Pierwszą taką sytuacje miałem ze spaghetti po bolońsku, cały
> ,,właściwy" sos leżał tam gdzie powinien, czyli na makaronie - a sam
> makaron pływał w wodzie o lekkim czerwonym zabarwieniu, wyglądało to
> jak ekstremalnie rzadka zupa pomidorowa... Wstyd takie coś podać. Ale
> biorąc pod uwagę jeden wspólny składnik - przecier pomidorowy, to
> chyba mam już winowajce...
Jeśli nie chcesz zagęszczać mąką, to powinieneś ten sos (przecier)
porządnie odparować.
Ewa
|