Data: 2008-01-27 12:04:26
Temat: Re: Ryba zapiekana
Od: mamqa <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariusz pisze:
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku
> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
> sol, pieprz do smaku
> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
> jajka, maka do panierowania filetow.
>
> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
> ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
> majeranek.
> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
> Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
> przypiekac na brzegach - juz dobre.
>
> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
Przepis wygląda na bardzo smacznyny ale mam jedno ale... strasznie dużo
tego majeranku...nie przepadam za nim, może mogłabym go zastąpić czymś
innym?
Mamqa
|