Data: 2007-07-15 06:23:33
Temat: Re: Rzodkiewka japonska
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Als" <1...@1...pl> wrote in message
news:1vsn82ur2ncnr$.z07o3zkwbnju$.dlg@40tude.net...
> To, co pokazuje drugie zdjęcie, to tzw. biała rzodkiew i faktycznie
> dostępna jest u nas bez problemów. Natomiast nie dam głowy, że to jest
> faktycznie daikon. Jadłem daikon kiszony w Korei i dużo bym dał za taki
> przepis na kiszenie białej rzodkwi, żeby smakowała tak, jak ten koreański
> daikon.
http://whatscookingamerica.net/DaikonRadish.htm
Marynowana:
http://www.sushi-shop.pl/product_info.php?products_i
d=85
http://www.lookgaleria.pl/?s=szukaj&szukaj_fraza=%22
daikon%22&szukaj_wyswietlpo=30&szukaj_sortuj=data
U mnie rosła na działce, ale mam kiepską ziemię, więc nie była tak duża jak
ta, ze sklepu. Nie wiem, czy kiszona jest dobra, ale pewnie nadaje się do
jedzenia - podobnie jak wszystkie kapusty - bo z tej rodziny pochodzi. Myślę
jednak, ze lepsza byłaby marynowana - podobnie jak kalarepa, czy kalafior.
Pokrojona w talarki czy słomkę, beleczki czy kostkę...
|