Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SLEDZIE PO KOZACKU II
Date: Mon, 9 Apr 2007 07:55:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <evckig$5sl$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ev5p5j$4ml$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@e...googlegroups.com>
<ev7j72$cts$3@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdj163.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1176098192 6037 83.6.251.163 (9 Apr 2007 05:56:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Apr 2007 05:56:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000731-1, 2007-04-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294648
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ev7j72$cts$3@nemesis.news.tpi.pl...
>
> <m...@y...com> wrote in message
> news:1175892162.836322.191690@e65g2000hsc.googlegrou
ps.com...
> On Apr 6, 5:30 pm, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>> Trochę późno, ale nie tylko świętami człowiek żyje podaję drugi przepis
>> na
>> ŚLEDZIE KOZACKIE II:
>>
>> Śledzie uliki - duże i tłuste - kupujemy tylko ogłowione w solance.
>> Patroszymy odkładając ikrę i mlecz - będą potrzebne, skóry nie
>> zdejmujemy,
>> moczymy do uzyskania właściwego zasolenia.
>> Ucieramy ikrę i mlecz oraz cebulę w makutrze lub mechanicznie,
>> dolewając
>> do miksowania sok z cytryny, ocet i po odrobinie olej - to będzie
>> sos-marynata.
>> Śledzie kroimy na trzy dzwonka, wkładamy do środka pasek papryki
>> czerwonej przy kręgosłupie i plasterek cytryny ze skórką (dobrze wymyć
>> pod
>> ciepłą wodą przed krojeniem, kto chce - może dać bez skórki, licząc się z
>> osłabieniem aromatu). Układamy na warstwie krążków cebuli dodając po
>> odrobinie ziela angielskiego, liścia laurowego (nie kruszyć - potrafi
>> skaleczyć), gorczycy białej i pieprzu w ziarenkach (może być kolorowy),
>> byle
>> nie za dużo. Ułożone dzwonka pokrywamy warstwą cebuli. Na wierzch
>> wylewamy
>> naszą marynatę i wkładamy na cztery dni do chłodziarki.
>
> To już wiem, jak przyrządzał te śledzie mój Ojciec - to właśnie to :-)
> Dzięki za kolejny przepis do skarbczyka.
>
> Dzisiaj je (ze wstydem przyznaję, boć to Wielka Sobota) dopiero
> kończyłem, tzn. wprowadziłem modyfikacje - za cztery dni podam na czym
Modyfikacje - trzy kolory pieprzu po parę ziarenek na warstwy cebuli
(uwaga, nieparzonej!!!) - biały, zielony i czerwony. na wierzch trochę
kolendry.
Sos do poprzedniego dodałem domowy przecier pomidorowy i czerwone wino
gronowe do smaku. Oraz czosnek - 2 ząbki - utarte w makutrze z olejem - na
wiaderko z czteroma kg śledzi. Sos gęsty jak beszamel - ale żaden ze
składników nie podlegał termicznej obróbce - po za przecierem w trakcie jego
przygotowania w jesieni. Całość sosu zmiksowana.
Ponieważ każdy sledź ma ogon, więc jedna trzecia długości śledzia jest
dość wąska - te nie były faszerowane plastrem cytryny, ale ułożone na cebuli
i przyłożone plasterkami cytryny i resztą pasków ze strąka czerwonej
papryki, na wierzch reszta cebuli - to na trzy centymetry od krawędzi
wiaderka. Zalane sosem i zamkniete szczelną pokrywką - powstrząsane, ale nie
mieszane - aby sos wpłynął pomiędzy zawartość - powtarzałem te czynność
kilka razy stukając wiaderkiem czterema kantami dna skośnie względem osi
pionowej - bąble powychodziły - poziom znacznie się obniżył.
Dzisiaj nie wytrzymałem - miałem śledziowe śniadanie - pychotka.
Celowo nie podaję proporcji składników - jest czas na smakowanie - można
dopracować się swoich smaków.
|