Data: 2001-11-07 09:52:17
Temat: Re: SMALEC !!
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Toom" <t...@p...onet.pl> wrote:
>Witam,
>Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
>Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
>odejsc nie chce.
Z grupy przepisy:
"Kroi sloninke + boczek w drobna kostke i na patelnie. Pod
koniec smazenia dodaje zabek czosnku, cebulke pokrojona nie w
kostke ale w "poltalarki", soli i lekko ( nie zawsze ) przyprawia.
smacznego "
jedrus
"Do smażącej się słoninki wrzucamy pokrojona drobno cebulkę i
moment później wyłączamy... Nie smażymy cebulki długo bo się
przypali zanim wystygnie... Odrobinka soli i jest pyszotka..." Joanna
"Sprobuj smalcu wytapianego z sadla. Do tego troche cebulki -
tylko wazne zeby dodac ja pod koniec i do na tyle chlodnego
smalcu zeby cebulki nie zrumienic. Mozna tez troche kwasnego,
pokrojonego w drobna kostke jablka, majeranku troszke jak ktos
lubi... Glowna zaleta sadla jest to ze skwarki wychodza znacznie
bardziej miekkie jak ze sloniny. Wada - ze smalcu w stosunku do
skwarek wychodzi mnostwo." Darek
"Słoninka i mielone mięso w proporcji 4/1 na korzyść słoninki.
Cebula i zioła do smaku. (Ilość cebuli i ziół, a także ich
asortyment - wg uznania). Topimy słoninkę w standardowy sposób.
Jednocześnie podsmarzamyy mięsko z cebulką (albo wrzucamy ją do
smalczyku). Wypełniamy słoiczki smalcem - dopełniamy mięskiem.
Można poza tym dodać, co nam pasuje. Od suszonych owoców po
świeże." -- Jacek Kostka
"Smalec jest wytopiony ze sloniny (ok.1kg), pod koniec Mama
dodaje przekrojona na 4 czesci cebule, 2-3 zabki czosnku, ktore po
kilku minutach wyjmuje. Soli, dolewa kilka kropel maggi i
troszke zmielonego pieprzu. Do swiezego, zytniego chleba jest to
przepyszne." -- DanaB
"ja do smalcu takiego dodaje jeszce tarte jablka alb orzechy
wloskkie" Marszull
"Z boczku lepszy, ze sloniny tez dobry ale ubozszy smakowo.
pozdr" Jerzy
"A jesli jest to jeszcze slonina wedzona to istne "Niebo w
gebie"," Szczepan
|