Data: 2000-02-16 18:17:59
Temat: Re: Schab
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Lucy <k...@b...com> wrote in message
> > Kochani,
> > Jakis czas temu dostalam od mamy prawie 2 kg schabu bez kosci[...]wiec
> moze podacie
> mi jakies ciekawe, sprawdzone przepisy.
> >Pozdrawiam,
> > Lucy
Oto moj ulubiony schab pieczony z rodzynkami i sliwkami suszonymi (w
poznanskim nazywaja je prunelki)
Schab dobrze natrzec sola, pieprzem i majerankiem. Trzonkiem drewnianej lyzki
zrobic podluzna dziure przez caly schab. Nadziewac te dziure na przemian
sliwkami i rodzynkami, wpychajac je w glab palcami i trzonkiem od lyzki. Ja
skrapiam rodzynki woda, zeby byly lepkie i posypuje je majerankiem. Nastepnie
obsmazam caly schab na patelni na malej ilosci oleju i masla, wkladam do
brytfanki, podlewam szklanka wody i pieke przez 2 godziny. Podaje pokrojony w
plastry, z ryzem i salata. Sos mozna zagescic zasmazka, doprawic rosolem i
przyprawami.
Magdalena
|