Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!peernews3.colt.net!colt.ne
t!nycmny1-snf1.gtei.net!nycmny1-snh1.gtei.net!news.gtei.net!news-out.visi.com!h
ermes.visi.com!sn-xit-05!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!
not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schabowe inaczej - Cz. 2
Date: Thu, 14 Nov 2002 17:40:20 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <3...@o...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134804
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
>
> Dzis na obiad robie nadziewane schabowe. Kupilam dwa piekne, grube na 3
> cm schabowe z koscia, bo podobno z koscia maja lepszy smak, i uracze was
> sprawozdaniem z procesu. Ide teraz do kuchni, za chwile napisze, jak je
> przygotowalam. Do nadzienia mam zamiar zuzyc grzyby, chleb, seler,
> papryke, przyprawy, ale zobaczymy, co mi fantazja podyktuje. Cdn.
> Magdalena Bassett
Ciag dalszy.
Pieprz, sol, szalwie i oregano zmiazdzylam na proszek. Tym wysmarowalam
schabowe, a reszte zuzylam do nadzienia.
Nadzienie:
1 mala cebule
6 duzych pieczarek
1 lodyga selera
1/2 czerwonej papryki
szklanka bulionu
2 kromki czerstwego chleba
1 lyzka oleju z nasion winogron
1 lyzka masla
Cebule, pieczarki, papryke posiekalam na drobno ( w robocie kuchennym,
kazde osobno). W glebokiej patelni podsmazylam cebule na oleju, dodalam
maslo i pieczarki, podsmazylam chwile, dodalam papryke i seler i reszte
ziol (okolo 1 lyzeczki). Podsmazylam 2 minuty, dodalam szklanke wolowego
bulionu i poddusilam 5 minut. Dodalam chleb i odrobine wody, bo bylo za
suche. Grube schabowe nacielam poziomo, jak kieszen, w wachlarzowatym
ksztalcie (otwor maly). Teraz nadzienie stoi w zamrazalniku, zebym mogla
je chwycic palcami i nadziac. Piec rozgrzany czeka (do 325F/162C). Mam
przygotowana mala szklana "blache". Ide nadziac.
MB
|