Data: 2004-11-04 19:02:15
Temat: Re: Schabowy!
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W: cmd5bm$6r9$...@i...gazeta.pl,
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Było:
> Nie oglądalam wprawdzie programu, ale ktos mi kiedyś przewrócił
> światopogląd twierdząc, że schabu się nie rozbija tłuczkiem na
> placek, bo mięso traci soczystość. Wystarczy go naprawdę parę razy
> pacnąć z każdej strony.
Od pewnego czasu całej mej rodzinie posmakowały schabowe nacinane :-0 a nie
rozbijane.
Jak jest taki plaster 2-3cm to nacinam tak do 1/3 grubości i dosyć gęsto po
jednej stronie a po drugiej "na krzyż" (gdyby się spotkały nacięcia to by
było na krzyż)
> Mam pytanie odnośnie kotletów właśnie: próbowałam zrobić do nich
> zamiast klasycznej panierki tzw. naleśnikową - wrzuca się jajo, mąkę
> i wlewa mleko do jednej miski i przyprawia. Więcej nie próbowałam, bo
> panierka nie trzymała się kotleta, przykleiła się za to do patelni.
> Co zrobiłam nie tak? Patelnia na pewno była solidnie rozgrzana.
Osuszam mąką a dopiero później w to ciasto, ale kotlety trzeba wtedy rozbić
bo ciasto blokuje dostęp tłuszczowi z patelni do głębszych warstw i się
nierówno smaży.
--
----------------------------------------------------
--------
Przy odpowiedzi na priv proszę usunąć oczywiste 2 nadwyżki tekstu
----------------------------------------------------
--------
Sławek SWP
---------------------------------------------------
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
Zajrzyj na : http://teampoland.republika.pl/
|