Data: 2002-02-02 20:50:06
Temat: Re: Schweinhaxn
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"altf4" <a...@p...com> wrote:
>schweinehaxen
"Schweinshax'n
1 - 2 golonki (ok. 1.2kg) (lepiej 2 mniejsze) umyć i dogolić
;-)) Wysuszyć serwetką, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek (po
ząbku na nogę) przepołowione ząbki wsunąć między mięso a kość.
Obsmażyć w oleju lub smalcu dobrze jakieś 10-15 min. Dwie cebule
obrać i poćwiartować. Dodać do golonek, zalać 0.25l ciemnego
piwa (tego polskiego słodowego). Pokrywka na garnek i dusić na
wolnym ogniu dobrą godzinę (jak duże nogi, to dłużej). Od czasu do
czasu obracać i podlewać wodą. Po tej dobrej godzinie
wyciągnąć, dolać wody aby było ok. 0.5l sosu i ewentualnie dodać 2-3
łyżki słodkiej śmietany. Do tego nadaje się sałata ze słodkiej
kapusty lub fasolka na kwaśno, mizeria, pomidorowa. No i pivo."
przepis od Waldemara Krzok
|