Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schweinhaxn i Semmelknödel
Date: Sat, 02 Feb 2002 20:52:23 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <a3hj9n$rcc$1@news.tpi.pl>
References: <a3hifo$45h$5@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1012682872 28044 217.96.222.87 (2 Feb 2002 20:47:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Feb 2002 20:47:52 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94501
Ukryj nagłówki
"altf4" <a...@p...com> wrote:
>W Monachium w znanej knajpie Lowenbraukeller zajadalem sie bawarska golonka
>z sosem, knedlami, salatka oraz oczywiscie Weissber'em. Bylo extra.Czy ktos
>wie jak
>sie te ich schweinehaxen przyrzadza?
i kluchy też od Waldemara - Jemu dziękować
Semmelknödel: dodatek do mięsiw, czyli do ww golonki i wołowiny
400g czerstwego (po polsku, nie po czesku) pieczywa (bułka,
tost) pokroić na drobne kostki. Ugotować 0.25l mleka i wrzątkiem
zalać bułkę. Po 5-10 minutach jak przestygnie dodac dwa jajka,
80-100g mąki lub grysiku, sól, gałkę muszkatołową i drobno
posiekane odrosty pietruszki (tak pół pęczka). Wymieszać aby wyszło
gładkie ciasto. Jak ciaplate wyjdzie, to dodać trochę mąki lub
grysiku ew. tartej bułki. Ugotować 2 l osolonej wody. Do tej
wody włożyć uformowane z ww ciasta kluchy. Wodę doprowadzić do
wrzenia i skręcić na minimum. Pokrywkę lekko uchylić. Do
formowania klusek, ręce zwilżyć wodą, aby się nie kleiło. Z tej ilości
ciasta wychodzi 12 klusek (są dość duże). Kluchy są gotowe jak
wylezą na powierzchnię wody.
|