Data: 2001-07-17 16:16:26
Temat: Re: Sekacz - wspomnienia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>1,7 kg maki
>120 jaj ( piana z 95 bialek)
>kilka lasek wanilii
>10 dkg migdalow
>30 dkg skorki pomaranczowej
>0,5 l. smietanki.
>Maslo utrzec na piane, dodajac stopniowo cukier, make, zoltka i ucierac
>przez 2 godziny. W koncu ucierania dodac piane, smietanke, migdaly
>tarte, skorke
>pomaranczowa, wanilie i wymieszac. Walek owinac papierem pergaminowy
>krecic wolniej, bo ciasto jest grubsze i sie nie spali.
<ciach sekacza>
Najlepiej robic
>to w dwie osoby.
>Wesolej zabawy.
>Magdalena Bassett
Magda,... no nie wiem...w dwie osoby..cos malo na te 120 jaj... i
2 godziny ucierania...chyba trza by bylo jakis lokalny garnizon
wynajac do ucierania i krecenia...
Krysia, ktora ze zgroza mysli o miedleniu ciasta chlebowego
dluzej niz 5 minut
K.T. - starannie opakowana
|