Data: 2002-05-05 16:05:21
Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 5 May 2002 17:34:58 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:
>> Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
>> 1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
>> 2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
>> chudszy (i suchszy :-((
>
>No wlasnie :(
>Odcisnalem dzisiaj z 5.5l mleka + smietana
><> 700g sera. Niestety dosc suchy i chudy :(
>
>Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie". Zobaczymy
>
- Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
- nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj. Mi sie juz udalo uzyskac 500 g
wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
(pelnego, 6%)
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
|