Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Mon, 29 Jan 2001 20:16:01 +0100
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik a skorka pomaranczowa
References: <3...@p...onet.pl> <953gej$58$1@news.onet.pl>
<3...@p...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: 29 Jan 2001 20:09:23 +0100, inferno.mikrus.pw.edu.pl
Lines: 29
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!newsfeed.formus.pl!news.k.pl!ne
ws.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42353
Ukryj nagłówki
fghfgh wrote:
> I w ten sposób wyladowalam w któras tam wigilie w szpitalu z ciezkim
> zatruciem pokarmowym-pomarancze byly na jakichs swinstwach hodowane i w
> skórce najwiecej tego bylo. [...]
> No wlasnie- jak to jest z parzeniem? Sparzona skórka eliminuje jakies
> zwiazki szkodliwe czy tylko brud?
chodzi o to ze owoce cytrusowe sa szpikowane jakimis rzeczami zeby sie
dobrze trzymaly w czasie przewozu.
o, znalazlam dokladniej; na przykladzie cytryn:
(http://www.cytryny.cjb.net/)
"Przed użyciem cytryny należy dokładnie myć i sparzać wrząca wodą ponieważ
hurtownicy, aby nadać owocom złocistożółty kolor, gazują je etylenem. Takie
cytryny są podatne na psucie, więc owijane są w bibułkę nasączoną
dwufenylem, co nie dopuszcza do pleśnienia, po usunięciu bibułki szybko
ulatnia się zapach dwufenylu. "
ja na wszelki wypadek wogóle zadnych skórek nie uzywam - ani cytrynowych,
ani pomarańczowych, ani zcieranych na tarce, ani kandyzownych.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|