Data: 2001-01-29 19:16:01
Temat: Re: Sernik a skorka pomaranczowa
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
fghfgh wrote:
> I w ten sposób wyladowalam w któras tam wigilie w szpitalu z ciezkim
> zatruciem pokarmowym-pomarancze byly na jakichs swinstwach hodowane i w
> skórce najwiecej tego bylo. [...]
> No wlasnie- jak to jest z parzeniem? Sparzona skórka eliminuje jakies
> zwiazki szkodliwe czy tylko brud?
chodzi o to ze owoce cytrusowe sa szpikowane jakimis rzeczami zeby sie
dobrze trzymaly w czasie przewozu.
o, znalazlam dokladniej; na przykladzie cytryn:
(http://www.cytryny.cjb.net/)
"Przed użyciem cytryny należy dokładnie myć i sparzać wrząca wodą ponieważ
hurtownicy, aby nadać owocom złocistożółty kolor, gazują je etylenem. Takie
cytryny są podatne na psucie, więc owijane są w bibułkę nasączoną
dwufenylem, co nie dopuszcza do pleśnienia, po usunięciu bibułki szybko
ulatnia się zapach dwufenylu. "
ja na wszelki wypadek wogóle zadnych skórek nie uzywam - ani cytrynowych,
ani pomarańczowych, ani zcieranych na tarce, ani kandyzownych.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|