Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl> <iekam2$3n8$1@news.onet.pl>
<4d0dbe64$0$22809$65785112@news.neostrada.pl> <iekf9i$e49$1@news.onet.pl>
<4d0dc89e$0$27044$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Sun, 19 Dec 2010 11:08:40 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 44
Message-ID: <4d0dd9b2$0$27043$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.224.212
X-Trace: 1292753330 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27043 83.6.224.212:1490
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332379
Ukryj nagłówki
"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4d0dc89e$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-19 09:21, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-12-19 09:12, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-12-19 08:02, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2010-12-18 23:43, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>
>>>>> Pytania:
>>>>>
>>>>> Wykonanie niby proste, ale czy może mnie tutaj coś zaskoczyć? Np czy
>>>>> żelatyna po rozpuszczeniu musi być zimna, podobnie czekolada?
>>>>
>>>> Żelatynę dodawaj zimną, ja bym wtedy traktowała masę mikserem, a
>>>> dopiero
>>>> potem dodaj tę ubitą śmietanę.
>>>
>>> Ja bym tej masy serowej _w_ogóle_ nie traktowała mikserem. Te dzisiejsze
>>> serki homogenizowane pod wpływem miksera robią się bardzo rzadkie i
>>> wyjdzie z tego woda, nie sernik.
>>
>> Raczej nie chodzi o homo, to raczej ma być ser typu Philadelphia.
>>
>> Qra
>
> Wszystko jedno. Te serki typu "sernikowe" (czyli wstępnie mielone) tak
> samo reagują na mikser niestety.
>
> Ewa
Lepiej mieć dobre źródło na ser twarogowy biały i kupić w Hortmaszu
najmniejszą praskę do owoców (niestety - trzeba mieć osobną do owoców i
osobną do nabiału...
Praski - linki:
http://www.hortmasz.com.pl/prasy_do_owocow_rozdrabni
acze.php4
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&prz
edm=4191773
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&str=4&grupa=3&podgru
pa=19&produkt=383&session=fd32ce6e2261811a49c040ffef
feb90b
Można też zrobić improwizorkę :-) - dwie deseczki ~60cm, ser w woreczku,
ścierce lnianej, pieluszce tetrowej odkudlonej włożyć pomiędzy te deski i na
końce nawinąć po dętce rowerowej. Gdy zrobi się luz nawinąć jeszcze jedną
pętlę...
|