Data: 2010-12-21 10:48:11
Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4d108118$0$20991$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-21 11:02, MONI|<A <moni| pisze:
>
>> zastanawianie się nad tym czy obecne sery w wiadkach mają cechy mieszanin
>> tiksotropowych to jedno, ale warto zwrócić uwagę na to, że cukier/cukry w
>> wielu dziedzinach dodawane są do masy/układu nie ze wzglęu na poprawę
>> walorów smakowych, ale ze względu na swoje właściwości upłynniające -
>> jest
>> to bardzo popularny upłynniacz, jak i substancja opóźniająca wiązanie.
>
> Jeśli dobrze rozumiem ten fachowy wywód ;), to może być przyczyną
> rzednięcia sera w trakcie miksowania, tak?
>
> Ewa
tak, takie same właściwości ma też kwasek cytrynowy.
Tak więc Ewa, jak mąż robi np. betonową wylewkę to nie koniecznie musi sie w
chemię do przygotowania betonu zaopatrywać w składzie budowlanym, moze
skorzystać z paru składników, które masz w szafce kuchennej ;-)
Monika
|