Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Robert" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shoarma
Date: Fri, 29 Mar 2002 02:17:18 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: r...@p...onet.pl@chello062179019223.chello.pl
Message-ID: <a80faj$gkb$1@news.onet.pl>
References: <a7vv1e$sl9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179019223.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1017364627 17035 62.179.19.223 (29 Mar 2002 01:17:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Mar 2002 01:17:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102275
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7vv1e$sl9$1@news.tpi.pl...
> Mam pytanko do was. Czy ktos zna przepis na potrawe o nazwie shoarma? Wiem
> tylko ze jest ona na bazie miesa z kebaba, ale poza tym nic. Prosze o
pomoc.
Najbardziej prawidłowa nazwa tej potrawy (jest kilka) to shawerma
[szałerma]. Można ją zrobić z praktycznie dowolnego rodzaju mięsa: kurczak,
indyk, wołowina, wieprzowina .... i nie ma nic wspólnego z kebabem.
W dużym skrócie: tnie się w cienkie płaty jedno z ww. mięs, wkłada do zalewy
(której składniki to oczywiście tajemnica) na jeden dzień i następnie piecze
na specjalnie do tego przystosowanym pionowym grillu. O ile cięcie i
bejcowanie mięsa jest jeszcze do przejścia to odpowiednie ułożenie płatów
mięsa i tłuszczu oraz samo pieczenie już nie - potrzebny jest pionowy grill,
którego nie ma czym zastąpić.
Nie spotkałem jeszcze osoby która potrafiła by poprawnie przyrządzić
shawermę w domu nie posiadając pionowego grilla. Najtańszy grill domowy jaki
znalazłem w sieci to wydatek ok. 150 USD +opłaty.
W Polsce nagminnie kebab mylony jest z shawermą. Kebab to mięso mielone
które może występować w dwóch postaciach: jako nieduże kiełbaski (szysz
kebab) oraz pieczony tak jak shawerma (kebab). Szysz kebab można oczywiście
zrobić w warunkach domowych bez specjalnego problemu. Shawermy (jak pisałem
wcześniej) raczej ci się nie uda.
pozdr. Robert
|