Data: 2004-02-14 19:24:29
Temat: Re: Sine kluski, tarte
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
my friend RAV_R ( r...@w...pl ) wrote :
> Witam
> Mam zamiar jutro ze szwagrem zrobic obiad i on wymyslil ze zrobimy "sine
> kluski"czy jak to sie zwie. Mam nadzieje ze kazdy wie o co chodzi. Prodze
> o jakis przepis.
> Pozdrawiam
> Rav
Inaczej "czarne kluski" albo "żelazne".
Ok. 2kg ziemniaków (zależy na ile osób) zetrzeć jak na placki ziemniaczane(w
jakimś malakserze szybciej).
Durszlak wstawić do jakiegoś naczynia. Przełożyć starte ziemniaki do
durszlaka (najlepiej z gazą), aby odciekała z nich woda (trochę trzeba
odczekać). W tym czasie wstawić wodę w garnku z dod.łyżki oleju i
soli(ok.pół łyżeczki).
Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miseczki wraz z białym osadem z wody,
który zbierze się na dnie (bez wody oczywiście) i wymieszać z kilkoma
łyżkami mąki pszennej (zależy od ziemniaków-na wyczucie)+1 lub 2jaja.
Nabierać łyżką niewielkie ilości masy i wrzucać do gotującej się
wody(najpierw zrób próbę czy się nie rozlatują, jeśli tak, to trzeba wówczas
dołożyć mąki). Gdy wypłyną do góry i chwilkę tak się pogotują wyjmować łyżką
cedzakową .
Najlepsze są odsączone i podsmażone na smalcu z dodatkiem usmażonej
cebulki+ew.skwarki/boczek.
Pzdr.
Iwona
|