Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Date: Mon, 29 May 2006 13:44:45 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 66
Message-ID: <e5en33$o6m$1@news.onet.pl>
References: <e5a4ti$75v$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5a656$bmq$1@news.onet.pl> <3963351987$20060527204957@ewcia.kloups>
<e5a7i2$hal$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5aaji$tnf$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5acg3$5n5$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5du85$vfa$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5eg88$reu$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: pc226.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1148903331 24790 213.76.89.226 (29 May 2006 11:48:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 May 2006 11:48:51 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269756
Ukryj nagłówki
Witam!
Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
(...)
> robię sos do pasty na olio extra vergine. I też podgrzewam w tym celu,
> ale podgrzewam, a nie puszczam z dymem.
Och - pisałeś wyraźnie że e.v. nadaje się do użycia na zimno. Nie?
I nawet uzasadniałeś komuś (nie mnie), kto wątpił.
Nikt tu nigdy nie wspomniał o puszczaniu z dymem (Ty pierwszy).
Smażenie tylko Tobie kojarzy się z puszczaniem z dymem.
Ja pisałem o Twoim "e.v. nadaje się do użycia na zimno".
Służe konkretnym cytatem z Twoich wynurzeń.
A to jest bzdura - co dowiodłeś przyznając się do smażenia w e.v.
Czyli niniejszym zmieniasz obowiązujące tu przekonania?
> kubki smakowe tego nie rozróżnią, tylko nos. Kubki smakowe mają tylko
> kilka receptorów (od 4 do 6, zależy od expertów)
Czas się dokształcić - wiesz co to umami?
To co piszesz to chyba u kury (podobno ma 2 do 4 szt. podaję za p.
Sumińską)?
Mylisz (jak zwykle) ilość z jakością.
Człowiek ma 4..6 (w zależności od Twoich "expertów")
_rodzajów_ receptorów (o 4 mówiono dziesiątki lat temu).
To się nijak ma z _ilością_ receptorów.
Ilość - mamy _znacznie_ większą i człowiek smakuje znacznie lepiej
niż wącha.
Powiedz Waldek - jak Twoje:
"ciekawe dlaczego tak by miało być. Różnica między normalną oliwą, a
extra vergine leży właśnie w braku obróbki cieplnej przy extra vergine.
Niczym poza tym się nie różnią. Są nawet z tych samych oliwek."
ma się do Twojego smażenia sosów do pasty w e.v.)?
Albo:
"tylko efekt jest taki sam, jak z diamentem. Znaczy używając oliwy extra
vergine zabijasz różnicę między normalną oliwą, a tą extra vergine. Po
prostu nie ma sensu."
Czyli jednak smażysz diamenty bez sensu?
A może starasz się żeby nikt inny nie gotował/smażył smacznie?
:-)
Dobra - podpisz się pod tym:
Oliwa z oliwek extra vergine nadaje się do wszelkich potraw:
- na zimno
- na gorąco
- gotowanych
- smażonych
- pieczonych
Wtedy uwierzę, że intencje miałeś czyste :-)
Zdrówka - Wojtek H.
|