Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smaczne i błyskawiczne, choć nie tanie. Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Date: Mon, 29 May 2006 15:13:33 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 81
Message-ID: <4...@u...de>
References: <e5a4ti$75v$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5a656$bmq$1@news.onet.pl> <3963351987$20060527204957@ewcia.kloups>
<e5a7i2$hal$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5aaji$tnf$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5acg3$5n5$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5du85$vfa$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5eg88$reu$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5en33$o6m$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
Vq6pBfpYALjK58qhkpnkCAQa6dipYsxZFoqUHynWPE8Afh8lqitM+fYSMjF14VRQqzqiYfGMEK
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
In-Reply-To: <e5en33$o6m$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269760
Ukryj nagłówki

Wojtek H. schrieb:
> Witam!
>
> Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
>
>
> (...)
>> robię sos do pasty na olio extra vergine. I też podgrzewam w tym celu,
>> ale podgrzewam, a nie puszczam z dymem.
>
> Och - pisałeś wyraźnie że e.v. nadaje się do użycia na zimno. Nie?
> I nawet uzasadniałeś komuś (nie mnie), kto wątpił.
>
> Nikt tu nigdy nie wspomniał o puszczaniu z dymem (Ty pierwszy).

nie ja pierwszy.
<Cytat>
Rozgrzewamy teflonową patelnie (na sucho) aż z niej dym pójdzie.
Maczamy steki w oliwie. Wrzucamy na patelnie i zakładamy gogle
na czas-okres ok 2min na strone potrząsając co i raz patelnią.
</Cytat>
a to mordowanie oliwy e.v.

> Smażenie tylko Tobie kojarzy się z puszczaniem z dymem.
> Ja pisałem o Twoim "e.v. nadaje się do użycia na zimno".
> Służe konkretnym cytatem z Twoich wynurzeń.
> A to jest bzdura - co dowiodłeś przyznając się do smażenia w e.v.
> Czyli niniejszym zmieniasz obowiązujące tu przekonania?
nie, nie zmieniam. To co ja robię, to jest podgrzewanie bardziej niż
smażenie. Zarówno cebula jak i czosnek są tylko zeszklone.

>> kubki smakowe tego nie rozróżnią, tylko nos. Kubki smakowe mają tylko
>> kilka receptorów (od 4 do 6, zależy od expertów)
>
> Czas się dokształcić - wiesz co to umami?
dokształciłeś się znaczy. Wiem, inaczej bym nie pisał o 4 do 6 smaków.

> To co piszesz to chyba u kury (podobno ma 2 do 4 szt. podaję za p.
> Sumińską)?
> Mylisz (jak zwykle) ilość z jakością.
> Człowiek ma 4..6 (w zależności od Twoich "expertów")
> _rodzajów_ receptorów (o 4 mówiono dziesiątki lat temu).
> To się nijak ma z _ilością_ receptorów.
tak, zdarza mi się użycie błędnego słowa. Człowiek ma od 4 do 6 rodzajów
receptorów smakowych.

> Ilość - mamy _znacznie_ większą i człowiek smakuje znacznie lepiej
> niż wącha.

rozróżnia za to więcej zapachów niż smaków.

> Powiedz Waldek - jak Twoje:
>
> "ciekawe dlaczego tak by miało być. Różnica między normalną oliwą, a
> extra vergine leży właśnie w braku obróbki cieplnej przy extra vergine.
> Niczym poza tym się nie różnią. Są nawet z tych samych oliwek."
>
> ma się do Twojego smażenia sosów do pasty w e.v.)?
nie są tak całkiem smażone, tylko duszone. O temperaturę chodzi.

> Czyli jednak smażysz diamenty bez sensu?
>
> A może starasz się żeby nikt inny nie gotował/smażył smacznie?
> :-)
no pewnie. Jestem alfonsem i omegą i nikt mi nie ma prawa nic powiedzieć ;-)

> Dobra - podpisz się pod tym:
> Oliwa z oliwek extra vergine nadaje się do wszelkich potraw:
> - na zimno
> - na gorąco
> - gotowanych
> - smażonych
> - pieczonych
>
> Wtedy uwierzę, że intencje miałeś czyste :-)

czy ja pisałem, że się nie nadaje? Pisałem tylko, że smażenie w wysokiej
temperaturze na oliwie e.v. jest bez sensu.

Waldek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.05 Wojtek H.
29.05 Waldemar
30.05 yapann
30.05 Waldemar
31.05 yapann
31.05 czeremcha
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem