Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smaki Re: Smaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smaki

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smaki
References: <om3rtt$fqo$1@sunflower.man.poznan.pl>
<598624c7$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<598630a9$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5987714b$0$5161$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 6 Aug 2017 22:58:44 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 55
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1502053131 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15192 77.253.217.116:38816
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377503
Ukryj nagłówki

Pani Ewa napisała:

>> Geny warunkują smak. Ktoś nie ma odpowiedniego genu, to i smaku nie
>> wyczuje, choćby nie wiem jak się starał. To nie talent -- komuś coś
>> się tak recesywnie poskładało, to może nawet goryczy piołunu nie
>> poczuć.
>
> Może tak - w genach mamy wpisaną możliwość odczuwania smaku, ale jeśli
> się z jakimś wcześniej nie zetkniemy, to nie nauczymy się go rozpoznać
> i nazwać, więc i doświadczenie jest ważne w tej smacznej sztuce. Nie
> mówiąc już o mieszankach smaków. W czym najlepiej wyspecjalizuje się
> człowiek, który sam trochę w życiu pogotuje.

Bez podkładki w genach nici z rozpoznawania -- to akurat jest jasne.
Potem oczywiście trzeba używać, kształcić, doskonalić. Wśród zmysłów nie
jest to wyjątek. Myszy, szczury czy inne króliki hodowane w laboratorium
bez mocniejszych bodźców dotykowych nie są wrażliwe na ból. Wyjątkowość
smaku polega na jego nieokreślonej wielowymiarowości. Kolor odbieramy
trzema rodzajami receptorów, trzema liczbami da się opisać każdy odcień.
A co do smaku, to liczba rodzajów receptorów jest ogromna, w dodatku
różna u różnych ludzi. O kolorze można powiedzieć, że jest "bardziej
zielony od drugiego" -- co inna osoba mniej więcej zrozumie. Punktu
w wielowymiarowej przestrzeni smaków i zapachów nie da się opisać
innemu człowiekowi inaczej niż "podobny do...".

> W znawców i specjalistów z natchnienia i olśnienia nie wierzę.

A ja wierzę w istnienie takich, co to przez całe życie nie są w stanie
się rozwinąć ni przyswoić niczego nowego. Wystarczy przekonanie o swojej
doskonałości od chwili urodzenia.

> A na marginesie - te doświadczenia zbieramy już podobno na etapie
> prenatalnym:
> http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Zapachy-i-smaki-
tylko-dla-wybranych,wid,14847777,wiadomosc.html?smg4
sticaid=619a3d
> I teraz już wiem, dlaczego tak trudno mi dziecko przekonać do mdłych
> warzywnych zupek, hi hi.

Ale po co przekonywać?! Niemdłe dawać!

>> Kwitnie u mie teraz w ogrodzie brugmansja. Jak wściekła. No i pachnie tak,
>> że aż na ulicy czuć. Przyjemnie bardzo -- tu wszyscy są zgodni. Ja ten
>> zapach znajduję podobnym do jednego z psiukaczy na komary. Ktoś z gości
>> zaprzeczył -- że żadnego podobieństwa nie wyczuwa.
>
> Nie mam nigdzie w okolicy, ale przy jakiejś okazji się spróbuję wwąchać.
> Ale podobno śmiertelnie trująca, więc coś wspólnego z repellentami mieć
> może.

Ta moja jest różowa, Brugmansia sanguinea bodajże. Co o tyle istotne, że
poszczególne gatunki pachną inaczej. Indianie robią z tego jakieś mikstury,
po zażyciu których ujawniają im się nowe talenty. Ale ja nie mam w zamiarze
próbować.

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.08 XL
06.08 XL
07.08 XL
07.08 Animka
07.08 Animka
07.08 Trefniś
07.08 Trefniś
07.08 Trybun
07.08 Jarosław Sokołowski
07.08 Stokrotka
07.08 Stokrotka
07.08 XL
07.08 XL
07.08 Trefniś
07.08 Animka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem