Data: 2017-08-08 13:57:27
Temat: Re: Smaki
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnooiq9p.pud.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Ale wróćmy do PTC i okolic, oraz do uwarunkowań genetycznych. Zmysł
>>> ten mógł bezkarnie uwstecznić się u ludów mięsożernych. Z Eskimosem
>>> źle się o rozkoszach podniebienia gada, każda foka smakuje tak samo,
>>> subtelność doznań nie zwiększa szans na przeżycie. Ludy żywiące się
>>> roślinkami mają odwrotnie. W Europie upośledzenie odczuwania PTC
>>> jest powszechne, wśród czarnych mieszkońców Afryki niespotykane.
>>
>> Mówisz że dla nich wszystkie foki smakują tak samo...
>> A co powiesz ze smakiem surowego tuńczyka dla Japończyków?
>> Też im smakują tak samo? Czy są w stanie delektować się
>> subtelnościami smaku surowego mięsa, których my nie rozpoznamy
>> nawet?
>
> Mówię, że dla łowcy smak nie ma znaczenia przy zdobywaniu pożywienia.
> Nie ma tak, że upoluje fokę, nadgryzie i wyrzuci, bo okazała się być
> jeszcze zielona. A tak jest przy zbieraniu owoców czy innego pokarmu
> roślinnego.
Rozbawiłeś mnie tym swoim "upoluje fokę, nadgryzie i wyrzuci, bo okazała się
być jeszcze zielona" - dzięki za poranny uśmiech :-))))
|