Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec - od czego zacz?????
Date: Thu, 11 Apr 2002 11:17:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <a93d2a$pqr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1018516708 17444 217.97.83.169 (11 Apr 2002 09:18:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Apr 2002 09:18:28 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103508
Ukryj nagłówki
Don Pedro wrote:
> Witam.
>
> Co oprócz s^(3)oniny i cebuli wrzuci? do garnka, a?eby ewentualny (je?li
> wyjdzie) smalec taki ze skwarkami by^(3) mo?liwie jak najbardziej jadalny?
>
kiedy stopisz słoninę do postaci lekko tylko zarumienionych skwarków, dorzucić
około 25 dkg boczku wędzonego drobniej niż słonina pokrojonego, dodać drobno
posiekaną cebulę ( 3 szt średnie) i dalej smażyć. Dorzucić ze dwa ząbki czosnku
i dalej smażyć, aż uznasz, że wygląda na dość - co jest pojęciem umownym, bo sam
musisz ten moment wybrać. W każdym razie nie może być wszystko nadto wysmażone,
bo będzie mniej smaczne. Przed zdjęciem z ognia sypnąć garść majeranku, nieco
osolić. Zdjąć z ognia, wyłowić czosnek, gdy zacznie zastygać wymieszać łyżką,
żeby ingrediencje równo się rozłożyły.
Myślę, że każdy robi taki swojski smalczyk do jedzenia na swój jedyny i
charakterystyczny dla danego domu sposób. Jak go zrobisz kilka razy, to sam
znajdziesz swoje własne, najpyszniejsze dla ciebie proporcje.
smacznego
p.s. nie za późno się wybrałeś z tym smalcem?
teraz pięknie zaczyna wyrasatć na cebuli szczypiorek - pyszny na świeży chlebek
z masłem i solą :-)))
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|