Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec z gęsi
Date: Sat, 13 Aug 2005 12:52:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <ddkjd1$rfs$1@inews.gazeta.pl>
References: <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl> <ddkeat$djb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-217-41.wroclaw.mm.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123930337 28156 81.190.217.41 (13 Aug 2005 10:52:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Aug 2005 10:52:17 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245821
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:ddkeat$djb$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik waldek napisał:
>
> > Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
> > wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
>
> Pasta z wątróbek. 45 dag wątróbek (gęsie, cielęce...) 2 cebule, 2 jajka
> na twardo,4 łyzki smalcu gęsiego, sól, pieprz. Wątróbki dusisz z cebulą,
> mielisz wszystko, dodajesz smalec, sól i pieprz do smaku.
===
To zrobię. Wygląda zachęcająco.
===
>
> Skwarek (grebenes) możesz używać do zapiekanek, kaszy. Np. kasza z
> makaronem (varnitches): szklanka drobno posiekanej cebuli, kilka łyżek
> wiadomego smalcu ze skwarkami, dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
> trzy szklanki ugotowanego makaronu, sól, pieprz. Makaron z kaszą
> wymieszaj, dodaj zrumienioną cebulę, tłuszcz i skwarki z gęsi, podawaj
> do potraw mięsnych. Na deser tzimmes.
===
A to mi wygląda podejrzanie. :-)
Co do skwarek, to z 4 kg tłuszczu, po wytopieniu pozostała ich płaska łyżka
i to niezbyt apetycznie wyglądających. Byłem zdumiony tą ilością, ale gugiel
potwierdził, że tak ma być. Więc skwarkami raczej się nie najem.
waldek
===
|