Data: 2005-08-13 09:19:01
Temat: Re: Smalec z gęsi
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik waldek napisał:
> Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
> wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
Pasta z wątróbek. 45 dag wątróbek (gęsie, cielęce...) 2 cebule, 2 jajka
na twardo,4 łyzki smalcu gęsiego, sól, pieprz. Wątróbki dusisz z cebulą,
mielisz wszystko, dodajesz smalec, sól i pieprz do smaku.
Skwarek (grebenes) możesz używać do zapiekanek, kaszy. Np. kasza z
makaronem (varnitches): szklanka drobno posiekanej cebuli, kilka łyżek
wiadomego smalcu ze skwarkami, dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
trzy szklanki ugotowanego makaronu, sól, pieprz. Makaron z kaszą
wymieszaj, dodaj zrumienioną cebulę, tłuszcz i skwarki z gęsi, podawaj
do potraw mięsnych. Na deser tzimmes.
Miłego Shabbos :)
--
pa, BasiaBjk
|