Data: 2005-08-13 10:52:02
Temat: Re: Smalec z gęsi
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:ddkeat$djb$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik waldek napisał:
>
> > Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
> > wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
>
> Pasta z wątróbek. 45 dag wątróbek (gęsie, cielęce...) 2 cebule, 2 jajka
> na twardo,4 łyzki smalcu gęsiego, sól, pieprz. Wątróbki dusisz z cebulą,
> mielisz wszystko, dodajesz smalec, sól i pieprz do smaku.
===
To zrobię. Wygląda zachęcająco.
===
>
> Skwarek (grebenes) możesz używać do zapiekanek, kaszy. Np. kasza z
> makaronem (varnitches): szklanka drobno posiekanej cebuli, kilka łyżek
> wiadomego smalcu ze skwarkami, dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
> trzy szklanki ugotowanego makaronu, sól, pieprz. Makaron z kaszą
> wymieszaj, dodaj zrumienioną cebulę, tłuszcz i skwarki z gęsi, podawaj
> do potraw mięsnych. Na deser tzimmes.
===
A to mi wygląda podejrzanie. :-)
Co do skwarek, to z 4 kg tłuszczu, po wytopieniu pozostała ich płaska łyżka
i to niezbyt apetycznie wyglądających. Byłem zdumiony tą ilością, ale gugiel
potwierdził, że tak ma być. Więc skwarkami raczej się nie najem.
waldek
===
|