Data: 2003-06-16 17:13:16
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Od: "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcklbp$99p$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał
> > Bzdura. Utleniaja sie tluszcze wielonienasycone, zarowno te pochodzenia
> > roslinnego, jak i zwierzecego. W 100g smalcu jest ich 11.2 grama, w 100g
> > oliwy z oliwek jedynie 8.4 grama. Jak widac oliwa jest lepsza od smalcu, w
> > dodatku nie smierdzi oblesnie przy smazeniu, a wrecz przeciwnie.
>
> Oliwa z oliwek to wiadomo ze jest najlepszym olejem roslinnym i na nim zona
> nie smazy bo za drogi.
do smażenia wystarczy 'sansa' nie musi być dziewica,
a wiadomo, że ta pierwsza jest tańsza, jakieś 7pln/litr.
Skoro i tak podgrzewasz ('virgin' jest tłoczona na zimno),
to nie warto przepłacać.
pozdrawiam Chaciur
|